latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:49 ⇒ 18:46 | Аутор: Вечерњи лист

Хрватска: Потрага за другим пилотом у току (ВИДЕО)

Један члан посаде погинуо је у паду хеликоптера у Зларинском каналу, а за другим је покренута интензивна акција потраге и спасавања, саопштило је Министарство одбране Хрватске, преноси Вечерњи лист.

- Као што смо саопштили, на простору Заблаћа и оства Зларина у море је из засад неутврђеног разлога дошло до пада војног хеликоптера с два члана посаде. Одмах су предузете све мјере у циљу њихова проналаска и спашавања. Један пилот је пронађен и, нажалост, преминуо је. У току је потрага за другим. Наши официри су са породицама пилота како би им пружили помоћ и потпору, а и ми ћемо их посјетити након конференције. Пружићемо им сву могућу помоћ у овом тешком тренутку  - изјавио је министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић на прес конференцији у Земунику поводом пада хеликоптера.

Начелник Генералштаба ОС РХ генерал збора Мирко Шундов изјавио је да је наређена обустава лета свих хеликоптера Kiowa док се не утврди узрок пада. Додао је да су покренути сви механизми и снаге за трагање и спашавање.

Заповједник Мајкл Крижанец изразио је саучешће породици погинулог пилота уз наду да ће другог члана посаде пронаћи живог. 

- На врло малој висини из непознатих разлога дошло је до наглог удара у море. Није било никаквих предзнака, позива. Други хеликоптер је остао на мјесту. Рибари су успјели извући тијело и започели су реанимацију но нису успјели. Старији колега је имао преко 2500 сати налета, а млађи 1500. Док се не извуче хеликоптер из мора и док не извучемо све детаље, не можемо ништа закључити. Задатак се извршавао онако како је био планиран. Лет је био у пару, био је уз обалу и летјело се дању, све су то ствари које иначе смањују ризик лета. Предметна рута била је из Земуника преко Водица до Лоре, то је била дестинација. Олупина се налази на дубини од 30 метара. Тренутно су у акцији рониоци. Треба утврдити је ли тамо и тијело другог пилота или ће се потрага ширити - нагласио је Крижанец.

Повезане вијести:

Пао хеликоптер у Хрватској; Из мора извучено тијело