latinica  ћирилица
27/01/2020 |  18:40 ⇒ 20:32 | Аутор: sputniknews.com

Руски академик: Ако нешто не урадимо, доћи ће до глобалне епидемије коронавируса

Глобална епидемија изазвана новим коронавирусом је могућа ако број обољелих настави да расте у геометријској прогресији у наредних мјесец дана, рекао је предсједник Руске академије науке, професор Александар Сергејев.

- Болест је прилично опасна, расте број обољелих. Коефицијент геометријске прогресије, који се сада биљежи у Кини, показује да ће, ако се таква ситуација настави и у наредних мјесец дана, доћи до глобалне епидемије. Због тога је сада потребно предузети мјере како би се зауставило ширење коронавируса - рекао је Сергејев.

Према његовим ријечима, Руска служба за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) прати ситуацију у Русији.

- Роспотребнадзор припрема нашу вакцину за пуштање у промет - нагласио је Сергејев.

Забрињавајуће прогнозе америчких и британских научника

Амерички и британски научници објавили су своје стручне процјене о опасности ширења новог коронавируса 2019-nCov из Кине, а њихов рад је објављен на порталу medRhiv.org.

Истраживачи са Универзитета у Ланкастеру, Универзитета у Глазгову (Велика Британија) и са Универзитета у Флориди (САД) дошли су до закључка да базна репродуктивна учесталост инфекције, односно просјечан број секундарних инфекција, износи од 3,6 до 4,0.

Поређења ради, репродуктивна учесталост инфекције код грипа износи од два до три, док је показатељ код атипичне пнеумоније из двехиљадитих година око три. У сваком случају, уз високу стопу смртности која је забиљежена код новог коронавируса, овакви закључци звуче веома забрињавајуће, истичу научници.

Уколико мјере које су предузете у борби против епидемије остану на садашњем нивоу, до 4. фебруара 2020. године број заражених у Вухану могао би да премаши 190.000 људи, сматрају аутори истраживања. Они истичу да би у том случају епидемије могле погодити и Шангај, Пекинг, Ченгду, Чунгкинг, Гунагџоу. Зона ризика обухвата и земље као што су Тајланд, Јапан и Јужна Кореја...

Скептични према карантину у Вухану

Истраживачи истичу да мјере контроле могу да спријече до 75 одсто случајева ширења заразне болести. Међутим, скептични су према одлуци да се изолује град Вухан, гдје је тренутно најгоре стање. Према њиховом мишљењу, увођење карантина у Вухану ће смањити број обољелих у другим областима Кине за само 24,9 одсто.

Аутори истраживања упозоравају да су њихови закључци прелиминарни и да се, прије свега, заснивају на претпоставкама из њиховог модела.

Касније је главни аутор чланка Џонатан Рид објавио на Твитеру да се стварне вриједности репродуктивног ширења новог коронавируса крећу од 2,4 до 2,6, што се поклапа с горњом границом из процјене Свјетске здравствене организације.

​Кинеске власти су 31. децембра 2019. године обавијестиле Свjетску здравствену организацију о епидемији нове врсте упале плућа у Вухану, који се налази у централном дијелу земље.

Стручњаци су утврдили да је узрочник пнеумоније коронавирус 2019-nCov. На територији Кине је због вируса до сада умрла 81 особа, а више од 2.744 људи је заражено.

Шефица Роспотребнадзора Ана Попова саопштила је да 80 одсто обољелих чине особе старије од 60 година, док је свега двоје дјеце млађе од 15 година погођено новим вирусом.