latinica  ћирилица
27/01/2020 |  21:05 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије позвао на слогу на светосавском путу вјечном

Његово високопресвештенство митрополот црногорско-приморски Амфилохије вечерас је на светосавској академији у Будви позвао на слогу на светосавском путу вјечног људског достојанства.
Митрополит Амфилохије (Фото: vijesti.me/Борис Пејовић) -
Митрополит Амфилохије (Фото: vijesti.me/Борис Пејовић)

- Свети Сава се назива светитељем и световодитељем који води путем вјечним. Путем који иде за Оним који је пут истина и живот - рекао је митрополит Амфилохије благословивши духовну академију "Ускликнимо с љубављу".

Он је истакао да и ова вечерашња свечаност усмјерава на пут вјечног и непролазног људског достојанства.

Пожеливши добродошлицу, градоначелник Будве Марко Царевић на свечаности је истакао да су српска Бока и Срби у њој преживјели многа тешка времена под Аустроугарском монархијом, али да данас преживљавају најтежа у својој историји, гдје су црногорске власти удариле на имовину Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори.

Светосавску бесједу извео је српски историчар Милош Ковић из Београда, а изведен је пригодни духовно-културни програм са глумцима, дјечијим и црквеним хоровима и народним гусларима.

Духовној академији у Медитеранском спортском центру присуствовало је више хиљада вјерника из цијеле Боке которске.

На самом почетку скупа у сали из хиљада грла одјекивало је скандирање "Не дамо светиње!", које је испраћено дуготрајним аплаузом.

Академији су присуствовали амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, као и лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

Прије духовне академије "Ускликнимо с љубављу", поводом Савиндана и 800 година самосталности СПЦ, служен је молебан Богородици и одржана литија улицама Будве у знак протеста због усвајања антицрквеног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.

У литији је био градоначелник Будве, који је раније данас позвао вјернике да се прикључе у што већем броју са иконома у рукама.

Уз повике "Не дамо светиње!" и "Црна Гора и Србија то је једна фамилија!" литија је прошла будванским улицама до Медитеранског центра.

И у Херцег Новом вечерас је одржана светосавска академији која је окупила више хиљада грађана на главном градском тргу гдје је о животу и значају Светог Саве бесједио умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

Светосавској академији претходио је молебан у Цркви Светог Вазнесења Господњег на Топлој и молебна литија ка Цркви Светог Архангела Михаила на Белависти, у знак протеста против антицрквеног Закона о слободи вјероисповијести.