latinica  ћирилица
28/01/2020 |  07:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Срби у Кини траже помоћ државе да се "извуку" због коронавируса

Београдски медији пишу у сутрашњим штампаним издањима о томе да српски држављани који бораве у Кини траже да их држава “извуче“ из те земље због страха од коронавируса.
Министарство спољних послова (фото:rtg.rs) -
Министарство спољних послова (фото:rtg.rs)

Курир пише да више од 100 Срба моли да их извуку из Кине, док Блиц помиње 170 држављана Србије који траже помоћ.

Министарство спољних послова, како наводи, Курир, покушава да извуче Србе из Вухана, у којем је навише обољелих и умрлих од новог вируса, док, како се наводи, осталима препорулчује да се сами снађу.

Српски грађани су преплашени, јер смртоносни вирус односи све више жртава, па траже од амбасаде у Пекингу да им организује повратак у Србију, што она покушава само за троје наших грађана, пише Курир.

Према изјавама људи из Србије који тренутно бораве у Кини, они су формирали групу на друштвеним мрежама за безбједан повратак у Србију и траже помоћ државе, а у Министарству спољних послова кажу за Курир да уз помоћ амбасаде у Пекингу улажу напоре да евакуишу наше грађане из Вухана, те додају да је свих пет држављана Србије у том граду добро и здрави су.

- Једна особа је већ напустила Вухам једна то не жели, док су тројица тражила асистенцију за евакуацију. Све мјере предузимају се у сарадњи с локалним властима, али се још нису стекли услови за евакуацију - казали су у МСП.

Остали грађани који су у другим градовима у Кини могу самостално да организују повратак, поручују у МСП.

Политика у сутрашњем издању пише о још једној теми у вези са страхом од новог вируса. У тексту с наслловом “Не би требало страховати од контакта с Кинезима“ лист пише о томе да наши људи не треба да зазиру од контакта с Кинезима који живе и раде у Србији, као ни од оних који у Србију стижу као туристи, јер су здравствене власти предузеле све кораке како би се предуприједило уношење коронавируса у државу.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић за Политику каже да нема мјеста паници, али да треба бити опрезан, те упозорава да стручњаци који се налазе на граничним прелазима треба да савјесно раде свој посао.

Он вјерује да ће стручњаци у Кини обавити највећи дио посла за читав свет тако што ће утврдити све карактеристике вируса.

- Они имају доста искуства с вирусима, јаку здравствену службу и модерну технологију и треба им вјеровати - поручује Тиодоровић.

У Кини је од опасног вируса до сада обољело преко 3.000 људи, а умрле су 82 особе.