latinica  ћирилица
28/01/2020 |  08:32 ⇒ 08:39 | Аутор: СРНА

"Филмотека" посвећена вијеку од рођења Федерика Фелинија

"Филмотека", посвећена вијеку од рођења чувеног италијанског режисера Федерика Фелинија, биће одржана од вечерас до четвртка, 30. јануара, у Кинотеци Републике Српске на Палама.
Федерико Фелини - Фото: Wikipedia
Федерико ФелиниФото: Wikipedia

На програму су три филма из Фелинијевог опуса "Кабиријине ноћи", "Осам и по" и "Фелинијев Казанова", најављено је из Кинотеке Републике Српске.

"Филмотека" ће бити одржана у Амфитеатру Економског факултета са почетком у 19.00 часова, а улаз је слободан".

Вечерас је на програму први филм - "Кабиријине ноћи" из 1957. године, са Ђулијетом Месином у главној улози која игра храбру и несаломиву римску проститутку коју је издао и опљачкао младић кога воли, али упркос свему започиње живот изнова.

Фелини је, осим режије, написао и сценарио за овај филм заједно са Пјером Паолом Пазолинијем, а награђен је Оскаром за најбољи страни филм 1958. године, навели су из Кинотеке.

За сутра је најављено приказивање филма "Осам и по" из 1963. године, који је добио име као осми и по Фелинијев филм, при чему је под пола филма подразумијевао своје доприносе омнибус филмовима "Љубав у граду" и "Бокачо 70".

Посљедње вечери "Филмотеке", у четвртак, 30. јануара, на програму је "Фелинијев Казанова" из 1976. године - сценографски спектакуларан филм снимљен на енглеском језику са Доналдом Сатерландом у насловној улози, а награђен је Оскаром за најбоље костиме.