latinica  ћирилица
28/01/2020 |  09:47 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Нема чланства у НАТО док се сви не сагласе

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да неће бити чланства БиХ у НАТО док се о томе сви не сагласе.
НАТО - Фото: РТРС
НАТОФото: РТРС

- Сарадња и кретање БиХ ка чланству у НАТО-у су активирани. Али, такође, тачно је да неће бити чланства у НАТО-у док се о томе сви не сагласимо - истакао је Изетбеговић за Глас Српске.

Он је изразио увјерење да ће став Срба у том смислу сазријевати и да ће се заједно са осталима одлучити за оно што ће "донијети стабилност, сигурност, онемогућити нове конфликте и подићи животни стандард, као што је то био случај у земљама које су се прикључивале НАТО".

- Такав став преовладавао је прије неколико година. Не треба се превише освртати уназад, памтити зло и поразе. Сви смо прошли патње и десетковања. Европа се никад не би помирила, ујединила, нити живјела у обиљу да је наставила живјети у прошлости - навео је Изетбеговић.

Он је указао да су ратови изазвани распадом Југославије и интервенција НАТО-а окончани прије 25 година.

- Треба ићи даље, мирити се и доносити рационалне и одговорне одлуке - рекао је Изетбеговић.

Одговарајући на питање да ли ће СДА од странака из Српске као противуслугу за именовање Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара тражити да Сенад Братић буде враћен на позицију потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, Изетбеговић је рекао да у СДА немају намјеру да везују та два договора, али траже да оба засебно буду испуњена.

Према његовим ријечима, није реално очекивати да ће СДА препустити СНСД-у било шта у Федерацији БиХ.

Изетбеговић је нагласио да потпредсједник ФБиХ "има веома јаку позицију, неупоредиво јачу од потпредсједника Републике Српске".

- Имајући то у виду, као и понашање СНСД-а у овом мандату, није реално очекивати да ће им СДА препустити било шта у ФБиХ. Али, кроз евентуално побољшање односа СДА и СНСД-а у будућности бисмо могли учинити оно што је нормално, а то је да у обје ентитетске владе имамо министре из ове двије побједничке странке. Имали смо раније такве коалиције и то је функционисало - нагласио је Изетбеговић.

Он је оцијенио да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ у протеклом мандату урадила одличан посао, али није одговорио на питање да ли ће СДА инсистирати да Осман Мехмедагић поново буде именован за њеног директора.

Говорећи о измјенама Изборном закона БиХ, Изетбеговић је истакао да ће уложити напоре као и раније, али да ће бити тешко постићи договор.