latinica  ћирилица
28/01/2020 |  14:08 ⇒ 14:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Коељо: Коби је био човјек већи од живота

Трагично преминули бивши кошаркашки ас Коби Брајант и бразилски писац Пауло Коељо радили су на заједничкој књизи за дјецу, али је аутор „Алхемичара“ избрисао нацрт књиге послије Брајантове погибије у хеликоптерској несрећи.
Паоло Коељо (Фото: paulocoellio.com) -
Паоло Коељо (Фото: paulocoellio.com)

Пауло Коељо је рекао агенцији АП да су он и Брајант разговоре о заједничкој књизи за дјецу почели 2016. године, када се кошаркаш Лејкерса и петоструки освајач титуле шампиона НБА опростио од своје двадесетогодишње каријере, а да су књигу почели да пишу прије неколико мјесеци.

Одмах пошто је чуо за Брајантову смрт, Коељо је саопштио да ће избрисати нацрт књиге, јер не жели да је заврши без њега.

- Избрисао сам нацрт јер нисам видио никакав смисао у објављивању књиге без њега. То не би ништа релеватно значило ни за њега ни за његову породицу - рекао је Коељо у телефонском разговору за АП из свог дома у Женеви.

Познати писац, чије су књиге продате у десетинама милиона примјерака широм свијета, рекао је да је идеја књиге била како инспирисати дјецу из угрожених породица, дјецу из нижих слојева друштва, да се кроз спорт изборе за своје мјесту у свијету.

- То не значи да ће ме то спријечити да једног дана пишем о стварима које сам научио од Кобија и о томе како је он био човјек већи од живота - истакао је бразилски писац, додавши да, међутим „књига за дјецу више нема смисла“.

Брајантов "Granity Studios" објавио је романе за средњошколце и младе, а 2018. године и његову аутобиографију Менталитет Мамбе: Како играм (The Mamba Mentality: How I Play).