latinica  ћирилица
28/01/2020 |  18:58 | Аутор: РТС

Трампов мир за Блиски исток

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп објавио је на конференцији свој план на 80 страна за "свјетлију и просперитетну" будућност Блиског истока, односно Израела и Палестине.

Трамп је на конференцији, којој је присуствовао и премијер Израела Бенјамин Нетанјаху, објавио да план подразумијева "вин-вин" ситуацију и за Израелце и за Палестинце.

План предсједника САД подразумијева да стране признају једна другу, те да Палестинци добију своју престоницу у источном дијелу Јерусалима.

Указује да план предвиђа "територијалне компромисе" који ће обезбиједити мир на Блиском истоку. Израел је, напомиње Трамп, предузео велики корак ка миру.

Трамп каже да је његов план на 80 страна "најдетаљнији, најбољи и најперспективнији од свих досадашњих планова" за мир на Блиском истоку.

Предсједник САД је напоменуо да ће његов план послужити као основа за преговоре Израелаца и Палестинаца, додајући да "Палестинци заслужују бољи живот".

- Уколико палестински лидер Махмуд Абас прихвати план и мир, САД и друге земље биће ту да помогну на сваком кораку - рекао је Трамп додајући да ће САД у том случају "поносно отворити своју амбасаду у новој палестинској престоници".

Вријеме је, како каже, да се заврши "овај тужан период историје".

Статус Јерусалима годинама је био једна од најболнијих тачака израелско-палестинских односа.

Један од преломних момената догодио се 2017. године када је Трамп преломио и признао Јерусалим као изралеску престоницу. Овај потез наишао је са једна стране на подршку, а са друге на критике једног дијела јавности, а најжешће се томе супротставио палестински предсједник Махмуд Абас.

Палестинци, такође, наводе Јерусалим као своју престоницу.