latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:18 ⇒ 19:21 | Аутор: СРНА

За Подгорицу је Београд најважнији спољнотрговински партнер

Предјседник Црне Горе Мило Ђукановић, који је данас на Цетињу примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Србије Владимира Божовића, поручио је да Подгорица Београд сматра најважнијим трговинским партнером, са којим жели да додатно развија односе и остварује заједничку европску перспективу.
Владимир Божовић предао акредитиве Милу Ђукановићу - Фото: СРНА
Владимир Божовић предао акредитиве Милу ЂукановићуФото: СРНА

Он је подсјетио на заједничке интересе двије земље у погледу интеграције у ЕУ, што може допринијети још бољој сарадњи и међусобној подршци у остваривању крајњег циља - пуноправног чланства у ЕУ, саопштено је из кабинета црногорског предсједника.

Ђукановић је, подсјећајући да су односи двије земље од обнове независности имали узлазан карактер, указао на постојање питања која се активирају, чему свједоче догађаји који су услиједили након усвајања Закона о слободи вјероисповјести.

Он је нагласио да такве ситуације не треба да буду искориштене као разлог за погоршање односа и затварање простора за сарадњу, него треба да додатно обавезују представнике јавне политике да јавности презентују чињенице, не дозвољавајући икакву манипулацију.

- Треба да у духу европског права и праксе, поштујући демократске процесе, остварујемо заједничку европску перспективу. Постоје теме о којима имамо различите ставове, а то не значи да не треба да комуницирамо - поручио је Ђукановић и истакао да ће Црна Гора рјешавати своје унутрашње противурјечности, али да то не угрожава њене односе са сусједима.

Божовић је представио приоритете будуће сарадње двије земље у оквиру свог мандата, наглашавајући јачање економске сарадње, прије свега кроз повећање трговинске размјене и инфраструктурно повезивање.

- Упоредо са економијом потребно је даље унапређивати културну, научну и просвјетну сарадњу - поручио је Божовић.

Он је, оцјењујући да та два поља дјеловања треба релаксирати од политичких замки, нагласио да је црногорска државност неупитна и не може бити оспоравана, те да Црна Гора као суверена земља самостално води своју унутрашњу и спољну политику.

- Свој дипломатски капацитет посветићу развоју најбољих могућих односа између двије земље које су независне и међународно признате - поручио је Божовић.