latinica  ћирилица
31/01/2020 |  15:49 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Како Аграрни фонд Требиње помаже пољопривредницима?

Аграрни фонд у Требињу, и ове године, обезбиједио је сјеменски материјал и обраду земљишта за прољетњу сјетву. За разлику од претходних година, приоритет је дат већој производњи кромпира. Погодност пољопривредницима биће загарантован откуп дијела произведеног поврћа.

У селу Љубомир, надомак Требиља, пољопривредник Ђорђе Трапарић, планира да засади 400 килограма сјеменског кромпира – сорте лисета, на три и по дунума земље. Очекује добар род.

- Цијели живот се бавим садњом, до сада само за властите потребе. Ово је први пут да сарађујем са Аграрним фондом, видјећемо како ће се даље развијати. Имао сам са неком претходницом, кромпир монализа који је претеча ове сорте и сасвим је солидан род - изјавио је Трапарић.

Откуп је увијек био проблем, тврди пољопривредник Зоран Папић. Овом сарадњом са Аграрним фондом и тај проблем је ријешен. Кооперативним уговором Аграрни фонд се обавезао да ће откуп производа износити 700 килограма по дунуму.

- Ове године сам планирао 200 килограма и ове даџбине које се требају дати, мислим да ће се у добром периоду превазићи јер ми смо дугогодишњи произвођачи кромпира. И лањске и преклањске године приходи, а и сјеме су били одлични. Задовољан сам откупном цијеном, мислим да ће остати тога и да ми пласирамо на друге терене пијаце - поручио је Папић.

Кооперативним уговором Аграрног фонда обухваћена је бесплатна набавка сјеменског кромпира, орање и фрезање земљишта, и откуп дијела произведеног поврћа. Из Аграрног фонда поручују да помагањем пољопривредника теже ка томе да имања буду обновљена, села сачувана, а произвођачи да стекну услове да вишкове пласирају на тржишту.

- Обавезали смо се да откупимо одређену количину кромпира коју они изваде, по цијени која је унапријед дефинисана уговором. На овај начин смо заокружили читаву цјелину од помоћи привредним произвођачима да посаде, до самог откупа јер смо сматрали да је један од основних проблема приликом производње и сам пласман производа на тржишту - нагласио је директор Аграрног фонда Требиње Веско Дутина.

Ово је трећа година да Аграрни фонд помаже пољопривреднике на подручју Требиња. Нове услове прихватило је њих 17. Осим повећане производње за тржиште, нови начин помоћи пољопривредницима требало би да доведе до крајњег циља – подизања прерађивачких капацитета.