latinica  ћирилица
31/01/2020 |  19:13 ⇒ 19:14 | Аутор: СРНА

Универзитет у Бањалуци напредовао на Вебометрикс листи

Универзитет у Бањалуци саопштио је да је остварио напредак за 213 мјеста на најновијој Вебометрикс ранг-листи, која је показатељ интернет видљивости, присутности, отворености и изврсности/цитираности универзитета широм свијета.
Вебометрикс листа - Фото: илустрација
Вебометрикс листаФото: илустрација

У извјештају, који је објављен у јануару, бањалучки Универзитет налази се на 3021. позицији у свијету, док се, према извјештају из јула 2019. године, налазио на 3234. мјесту.

Из бањалучког Универзитета наводе да је ова образовна установа од јула 2018. године на другом мјесту када је ријеч о универзитетима у БиХ, а испред њега је Универзитет у Сарајеву.

Што се тиче универзитета из Србије, најбоље позиције у најновијем извјештају Вебометрикс листе заузимају Универзитет у Београду, Универзитет у Новом Саду и Универзитет у Нишу.

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс ранг-листи заузимају углавном амерички универзитети, традиционално први је Харвард, затим Универзитет Станфорд, те Масачусетски технолошки институт.

Када су у питању европски универзитети, најбоље рангирани су Оксфорд и Кембриџ.

Вебометрикс је свјетски призната ранг-листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.

Циљ веб индикатора који се користе у методологији Вебометрикса је пружање поуздане и свеобухватне процјене глобалног учинка појединачних универзитета на основу њихових активности и резултата присутних на интернету, односно њихове релевантности и утицаја.

Вебометрикс позиција универзитета зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаја које та академска установа произведе, од високо цитираних веб публикација, па до свих других садржаја који укључују извјештаје, конференције, тезе, семинаре, дигиталне библиотеке, и друге публикације универзитета и његових факултета, департмана, истраживача и студената.