latinica  ћирилица
01/02/2020 |  11:46 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

У БиХ борави између 6.500 до 7.000 миграната

У БиХ се, према процјенама, налази од 6.500 до 7.000 миграната, од којих 5.250 борави у расположивим смјештајним капацитетима, изјавио је директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић.

Мигранти по уласку у БиХ злоупотребљавају институт међународне заштите те изражавају намјеру за азил, што им омогућава легализацију боравка и слободно кретање кроз БиХ.

Ујић је напоменуо да су од почетка мигрантске кризе, од краја 2017. до данас предмет Службе за послове са странцима била су 54.332 мигранта, а само у прошлој години тај број је износио 29.302.

Он је истакао да мигранти по уласку у БиХ злоупотребљавају институт међународне заштите те изражавају намјеру за азил, што им омогућава легализацију боравка и слободно кретање кроз БиХ.

- У 99 одсто случајева ради се о мигрантима без икаквих идентификационих докумената и доказа о њиховом боравку на територији друге државе или њиховом поријеклу, што ствара проблем у утврђивању њиховог идентитета и могућности поступка реадмисије, али и значајан безбједносни ризик - рекао је Ујић за "Дневни Аваз".

Он је нагласио да је тренутно у Србији између 7.000 и 8.000 миграната и да се може очекивати да ће знатан број њих кренути рутом преко БиХ.

Ујић је нагласио да подржава најаву министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића о новом приступу проблему повећаног прилива миграната.

Према његовим ријечима, приоритет је контрола источне границе да би се смањио дневни прилив миграната у БиХ, за шта је неопходан ангажман додатног броја граничних полицајаца.

- Криза траје више од двије године, током који су полицајци Граничне полиције и наши инспектори константно додатно оптерећени, те су људски капацитети на горњој граници исцрпљености - изјавио је Ујић.

Ова Служба је у прошлој години ставила под надзор и изрекла мјеру протјеривања за 16 лица које представљају пријетњу по националну безбједност, чиме је дала значајан допринос безбједности БиХ.

Међу овим лицима било је шест држављана Авганистана, који су се доводили у везу са тероризмом, а Служба за послове са странцима ставила их је под надзор у имиграциони центар.