latinica  ћирилица
06/02/2020 |  11:46 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Правни факултет допринио развоју правне мисли (ФОТО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Правни факултет у Бањалуци за 45 година успјешног рада много допринио развоју правне мисли у Српској.
Свечаност поводом обиљежавања 45 година рада Правног факултета -
Свечаност поводом обиљежавања 45 година рада Правног факултета

Чубриловић је истакао да се готово ниједан озбиљнији акт у парламенту Српске не доноси без мишљења и става људи који су стекли образовање и дипломе на Правном факултету.

- Желим им успјех у будућности и надам се да ће на плану правне науке допринијети и демократизацији и развоју нашег друштва - изјавио је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је на свечаности поводом обиљежавања 45 година рада Правног факултета честитао представницима ове високошколске установе.

Декан Правног факултета Жељко Мирјанић рекао је да је та високошколска установа за 45 година рада постала позната и у региону.

- Школујемо врсне правнике који деценијама успјешно обављају најважније послове код нас и креирају и воде правни живот. Ријеч је о истакнутим судијама, тужиоцима, адвокатима, нотарима - нагласио је Мирјанић.

Он је навео да је Правни факултет поносан на то што има заокружен систем школовања, од основног циклуса студија, до мастер и докторских.

Свечаност поводом обиљежавања 45 година рада Правног факултета (Фото: СРНА)

- И даље постоји велико интересовање студената за школовање на Правном факултету - рекао је Мирјанић.

Он је навео да ће у оквиру свечаности овог факултета сутра почети међународна научна конференција у вези са трансформативним технологијама, правним и етичким изазовима 21. вијека на којој ће говорити професори из Енглеске, Италије и Новог Зеланда.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Правни факултет кадровски попуњен и да у цјелини има заокружен образовни процес.

- Ово је једна од најзначајнијих и најуспјешнијих организационих јединица Универзитета у Бањалуци. Правни факултет има нашу подршку и трудићемо се да обезбиједимо његов даљи напредак - истакао је Гајанин.

Свечаној академији у амфитеатру Правног факултета присуствовали су и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и бројне званице из јавног, научног, дипломатског и друштвеног живота, те гости из иностранства и студенти.

На свечаности су уручене дипломе дипломираним правницима и мастерима права.

Милица Грујић, која је завршила овај факултет са просјеком 9,53, рекла је да је учила са намјером да правну струку што боље разумије.

- Желим да што прије одрадим приправнички стаж, а циљ је да положим правосудни испит - навела је Грујићева.

Правни факултет Универзитета у Бањалуци основан је 1975. године и данас је модерна, организована и респектабилна високошколска и научна установа у којој су се школовали многи академици, универзитетски професори, познати и признати правници, судије, тужиоци, адвокати, политичари и друге значајне јавне личности.

На интернет сајту ове установе наводи се да је у наставно-научном процесу ангажовано око 40 професора, наставника и сарадника, те да на Факултету студира више од 2.000 студената.