latinica  ћирилица
09/02/2020 |  10:14 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

Ђукић: СПЦ одувијек била власник цркава и манастира у Црној Гори

Доцент на Правном факултету у Београду Далибор Ђукић истакао је да не постоји ниједан доказ или историјски извор из којег би се могло закључити да су цркве и манастири у Црној Гори икада били у државној својини.
Далибор Ђукић (фото: Youtube /  Телевизија Храм) -
Далибор Ђукић (фото: Youtube / Телевизија Храм)

- Њихов власник је одувијек била Српска православна црква /СПЦ/ - рекао је Ђукић, који је и стручњак за црквено право.

Према његовим ријечима, причом о државној својини правда спорни црногорски Закон о слободи вјероисповјести.

- Историјска је чињеница да Црква увијек побјеђује. Сви режими који су се сукобљавали са њом у прошлости - изгубили су... Не заборавимо да је у историји Црне Горе владика већ једном изашао као побједник из сукоба са гувернадуром. Сва је прилика да ће и данас бити исто - рекао је Ђукић за "Вечерње новости".

Он је додао и да је власт у Црној Гори потпуно прихватила ревизионистичку верзију историје да су 1918. године наводно Србија и српски народ окупирали Црну Гору.

Ђукић је оцијенио и да намјера црногорских власти није била да Законом о слободи вјероисповјести регулише ту област већ да присвоји црквену имовину с циљем даљег стварања онога што црногорски предсједник Мило Ђукановић назива "конструктивном православном црквом у Црној Гори".

Да се не може говорити ни о каквој аутокефалности "православне цркве" у Црној Гори, Ђукић је подсјетио на то да су владике Митрополије црногорско-приморске у Црној Гори хиротонисали епископи у Пећкој патријаршији, архијереји Карловачке митрополије или Руске православне цркве.

- Она је одувијек била дио Пећке патријаршије, односно СПЦ. Не постоји никакав доказ или биљешка која говори о њеном посебном статусу у прошлости. Ријеч је само о једној од епархија Српске патријаршије која је као и остале имала своју самоуправу у складу са црквеним канонима - рекао је Ђукић.