latinica  ћирилица
09/02/2020 |  13:42 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Одата почаст пуковнику Милану Јовићу (ФОТО)

У Доњој Трнови код Угљевика данас је служен помен хероју одбрамбено-отаџбинског рата пуковнику Војске Републике Српске /ВРС/ Милану Јовићу који је погинуо на данашњи дан прије 27 година бранећи српски народ.
Помен Милану Јовићу - Фото: СРНА
Помен Милану ЈовићуФото: СРНА

На гробљу "Гај", гдје је сахрањен пуковник Јовић, окупили су се породица, саборци, пријатељи и поштоваоци лика и дјела овог српског јунака да би му одали почаст.

Саборац и његов пријатељ, генерал ВРС Миломир Савчић рекао је да пуковник Јовић живи у сјећањима својих сабораца, мјештана и срцима најближих, али и своје Мајевице.

- Милан Јовић је за живота отишао у легенду, а тамо се се не умире, тамо се вјечно живи у сјећању српског народа - рекао је Савчић новинарима.

Миломир Савчић полаже вијенац

Након помена, начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је пуковник Јовић јунак, који је много учинио за свој народ, људска громада, којом се поноси његов завичај.

- Својим доласком у родни крај да помогне народу, у тада ратом захваћеном подручју, улио је сигурност, а захваљујући њему и другим борцима, који су херојски дали своје животе, сачували смо нашу територију и наш народ - подсјетио је Перић.

Он је додао да је обавеза свих да чувају и његују сјећање на све погинуле борце ВРС и да у миру слиједе њихове идеале.

Цвијеће на гроб пуковника Јовића положила је његова супруга Славка, синови Дејан и Дарко и унук Максим, представници општине Угљевик, Борачке организације Угљевика, саборци и пријатељи.

У част легендарног команданта, општина Угљевик и општинска Борачка организације сваке године организују манифестацију "Јовићеви дани" и такмичење ученика основних и средњих школа у литерарним радовима, а овогодишња тема "Младост на испиту љубави према домовини" за основце и "Милан Јовић косовски јунак у наше вријеме" за средњошколце.

Славни командант Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, гдје је предводећи своје борце пао покошен рафалом надомак муслиманског упоришта Теочак.

Постхумно је одликован Орденом Немањића.