latinica  ћирилица
09/02/2020 |  18:53 ⇒ 19:02 | Аутор: РТС

Кошаркашице Србије осигурале одлазак у Токио

Женска кошаркашка репрезентација Србије савладала је селекцију Мозамбика са 76:48 у посљедњем мечу групне фазе квалификација за Олимпијске игре. Изабранице Марине Маљковић уписале су рутинску побједу и тако осигурале одлазак у Токио.

Србија ће други пут у својој историји имати женску репрезентацију на Олимпијским играма, пошто је у посљедњој утакмици групне фазе квалификација за ОИ.

Изабранице Марине Маљковић до побједе су дошле фантастичном игром у другом полувремену, у којем су стекле велику предност.

Мозамбик је боље ушао у меч, веома расположене у шуту, повеле су са 15:10, 17:12 да би прву дионицу завршиле са предношћу од 21:16. Далеко најрасположенија била је Коса која је постигла чак 15 поена у првих десет минута.

Ипак, као што се и очекивало, изузетно високи проценти шута селекције Мозамбика пали су под утицајем боље одбране Србије, која је у другој дионици и у нападу долазила до лакших поена.

Прво вођство на мечу Србија је забиљежила при резултату 26:25, након чега као да је камен пао са срца изабраница Марине Маљковић.

Српске репрезентативке тргле су се из грча, заиграле знатно течније и полако, али сигурно, почеле да мељу противнице.

На полувријеме се отишло са шест поена у корист Србије, која је са добром игром наставила и у трећој и четвртој четвртини. Поред пожртвовања које је било пристуно 40 минута, Србија је била веома дисципплинована у нападу и одбрани, одбранила све што се дало одбранити, а у нападу из доброг протока лопте долазила до изгледних позиција и поена.

До краја сусрета није опадао темпо, већ је предност расла. Мозамбик је у пар наврата успео да смањи на 11 поена, али је Србија успјешно одбила налете и поново вратила убједљиву предност, која је на моменат износила и 30 поена.

Најефикасније у побједи Србије биле су Ана Дабовић са 12 и Соња Васић са 11 поена. Десет је додала Тина Крајишник.

У редовима противничке екипе истакла се Анабела Коса која је убацила 21 поен, а друга двоцифрена била је Тамара Седа.

Србија квалификације завршава са двије побједе (над Нигеријом и Мозамбиком) и једним поразом од селекције Америке. 

САД су пласман обезбиједиле и пре квалификационог турнира, па ће двије селекције из Групе 1 које иду на Олимпијске игре бити Србија и Нигерија.