latinica  ћирилица
09/02/2020 |  19:45 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Ново рухо Рогатице

Завршени, започети и планирани пројекти у Рогатици вриједни су више од 10 милиона марака. Резултати властитих, али и улагања институција Српске и Србије већ су видљиви на образовним установама.

Предстоји завршетак спортског комплекса укључујући и дворану, а рогатичке улице, већ освјетљене лед расвјетом биће асфaлтиране и умивене и новим фасадама.

Млади су циљна група за коју се Рогатица обнавља и гради, а перспективе има у туризму, пољопривреди, прехрамбеној, текстилној, па и металској производњи. Помак је учињен - до посла је и током прошле године дошло стотињак Рогатичана, у новоотвореним текстилним погонима и трговини, а све су бољи изгледи да се покрене творница пречистача.

- Нашли смо заинтересованог купца да уложи у ту фабрику 2 – 2,5 милиона евра, да покрене фабрику с новом технологијом и запосли 120 радника - изјавио је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

И прољеће ће донијети нове послове - наставља се изградња спортског комплекса. Уз скоро завршени базен и атлетску тартан стазу и шеталиште, као највећа инвестиција још прије деведесетих година обећана спортска дворана.

- Спортска дворана пројектована је на 88 гледалаца. Већ смо завршили прву фазу у којој смо ми издвојили 400.000 марака. Ми смо направили максималан напор с наше стране, очекујемо и сигурно неће изостати подршка - рекао је Јагодић.

Захваљујући подршци Србије од 200.000 евра, рогатичка основна школа под новим је кровом. Из тих средстава, новцем из општинског буџета, као и са 50.000 из кабинета предсједнице Српске, 40. јубилеј обданиште "Бамби" дочекало је у сасвим новом руху.

- У јубиларној години инвестиција од 156.000 у реконструкцију. Замијењена су кровна конструкција, подови, мокри чворови, објекат је проширен, ријешено је загријавање - изјавила је директор Дјечијег вртића "Бамби" Наташа Дувњак.

Након обнове школе и за близу 300 средњошколаца боравак је угоднији. Но, оно што јесте најважније, у идућој школској години број средњошколаца биће већи, формираће се и пето одјељење.

- Оно што је неминовно јесте замјена мокрих чворова. У августу је замијењена столарија 100.000 КМ, у јулу вањска столарија у другој згради 70.000, те фасада 40.000 - изјавила је директор СШЦ "27. јануар" Жаклина Лелек.

Пројекти су кандидовани ресорном Министарству, па постављање енергетски ефикасних фасаде предстоји и на основној школи у којој је већ замијењена столарија. У плану је и изградња пјешачке стазе уз магистрални пут.

План је да се улаже и у реконструкцију водоводне мреже, обнове средства за рад у комуналном предузећу, подигне споменик погинулим борцима и цивилима. За ове инвестиције општина се задужила у износу од 3,5 милиона, али вјерују да као и до сада могу рачунати и на подршку институција Српске.