latinica  ћирилица
09/02/2020 |  19:52 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Пограничне општине приједорске регије примамљиве за грађане Хрватске

Због приступачних цијена, прије свега основних намирница, пограничне општине приједорске регије примамљиве су за грађане Хрватске.

Због тога је у Новом Граду, Костајници и Козарској Дубици, које граниче с Европском унијом, у порасту такозвана "погранична куповина". Због приступачних цијена, с ове стране границе, више посла имају и угоститељи и стоматолози.

Некадашње прве комшије, данас грађани двије Костајнице, једне у БиХ, а друге у Хрватској дијели међудржавна граница на ријеци Уни. Због приступачних цијена из Европске уније, прије свега сусједне Хрватске, седмично у Костајницу пређе на стотине људи. Кажу, с ове стране границе, много тога је јефтиније.

- Највише купују кафу и цигарете, то је највише од артикала, ово остало, све су то исте цијене. Највише посла имамо у вријеме празника - изјавила је трговац Далиборка Дејановић из Костајнице.

Грађани хрватског Двора на Уни, због набавке у Новом Граду, границу прелазе и по неколико пута дневно. Купују хљеб, млијеко, кафу, шећер, бибер и остале кућне потрепштине.

- Долази много гостију овдје преко границе из Двора, Матијевића и Сиска. Дођу ту због пијаце, а овдје пију кафу - изјавио је конобар Лука ДРагаш из Новог Града.

С ове стране границе, јефтиније су и стоматолошке услуге.

- Према ријечима пацијената, цијене код нас су у неку руку приступачније него у Хрватској и осталим земљама Европске уније - изјавио је доктор стоматологије Бојан Новаковић из Костајнице.

Због нижих цијена, становници Хрватске долазе и због аутомеханичарских услуга.

- Долазе највише ради тога јер је овдје јефтинија цијена рада, нормално и дијелова. Јефтиније између 20 и 30 одсто, минимум - изјавио је аутомеханичар Здравко Атељ из Козарске Дубице.

Из Хрватске се граница прелази, неријетко и због фризерских и козметичких услуга. Иако их дијели граница, мјештани општина обје државе кажу да их спајају родбинске везе, вишегодишња пријатељства, али и ријека Уна.