latinica  ћирилица
09/02/2020 |  21:55 ⇒ 21:59 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Литије су Божији дар (ФОТО)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије предводио је вечерас улицама Подгорице литију у којој је учествовало више од 30.000 вјерника, који на овај начин протестују против дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести.
Литија-Подгорица (фото:Sputnik/Небојиша Поповић) -
Литија-Подгорица (фото:Sputnik/Небојиша Поповић)

Митрополит Амфилохије је истакао да су литије у Црној Гори Божији дар који на овим просторима трају 1.700 година, од Светог цара Констатина, а да је актуелна власт донијела закон проклетог цара Дукљанина.

- Срамота је то шта ради црногорска власт. И они хоће да узму наше светиње. Коме хоће да их дају? Шта они имају са краљом Николом, у чије вријеме је црква била државна. Хоће да нам узму светиње и цркве, е не дамо - истакао је владика.

Он је оптужио власт у Црној Гори да су признали Косово "разбојника Хашима Тачија, заједно са међународним разбојницима са којима су уништили 150 храмова Српске православне цркве".

Подгорица (Фото: facebook.com)

- Они су Хашима Тачија дочекивали са свим почастима, а данас претресају наше свештенике, јер сматрају да су опасни по Црну Гору. Надати се да ће укинути овај срамни закон, јер је то срамота за Црну Гору пред читавим свијетом - нагласио је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је напоменуо да добијају подршку са свих страна свијета, од свих свјера и нација, јер се ово безакоње не односи само на СПЦ.

Митрополит Амфилохије (фото:Sputnik/Небојиша Поповић)

- Ова безбожна власт хоће да одузима наше светиње, али то неће моћи. Добијамо подршку од наше браће католика, али и муслимана, јер се овај закон односи и на њих, а не само на СПЦ. Они су њих обманули и склопили уговор да би уништили ову цркву која је душа Црне Горе - поручио је митрополит.

Митрополит Амфилохије је рекао да у Цркви сви народи призвани да буду један народ, који се рађа за вјечно царство Божије.

- Свједочанство тога народа сте и ви, али и наш пријатељ из Летоније који служи Руској заграничној цркви отац Марко. Овдје са нама су и људи из Охридске архиепископије владика брегалнички из Прилепа Марко, као и игуманија Анастасија са Косова и Метохија - рекао је митрополит.

Владика брегалнички Марко је рекао да је сличну судбину прошла и Охридска архиепископија, док је архимандрит Данило из Митрополије љубљанско-загребачке напоменуо да је и српском народу на тим просторима кроз историју нуђен велики новац да се одрекну парвославља, али да то никада нису прихватили.

Грађани су и вечерас поручили да светиње неће дати. Литија је прошла поред зграде старе Владе, преко моста Миленијум. Вјерни народ је прошао и поред градског стадиона, одакле су дошли до Храма Христовог Васкрсења.

Литије су вечерас одржане и у Херцег Новом, ту се послије молебана стигле са Луштице. Окупљени Луштичани кренули су бродовима са Роса ка Шкверу одакле је литија настављена ка манастиру Савина.

У Бару су вјерници прошли кроз град, а придружили су им се и грађани из Улциња.