latinica  ћирилица
10/02/2020 |  08:58 | Аутор: СРНА

Приходи од игара на срећу у 2019. години већи за 54 одсто

Приходи од накнада за приређивање игара на срећу порасли су у просјеку за 1,4 милиона КМ мјесечно, почевши од априла прошле године, након ступања на снагу новог Закона о играма на срећу, наведено је у Програму економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. године.
Игре на срећу - Фото: илустрација
Игре на срећуФото: илустрација

Подаци који су "Независним новинама" достављени из Републичке управе за игре на срећу показују да су приходи у прошлој години били знато већи у односу на годину раније.

- Приход остварен од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу у Републици Српској у 2019. години износио је 43.002.332 КМ, што је за 54 одсто више у односу на 2018. годину, када је тај приход износио 27.904.696 КМ - рекла је за овај лист службеник за односе с јавношћу Републичке управе за игре на срећу Недељка Бреберина.

Члан Одбора за финансије и буџет Народне скупштине Републике Српске Срђан Тодоровић подсјећа да је у процесу усвајања новог Закона о играма на срећу било много контраставова, како у медијима, тако и у парламенту Српске.

- Искрено, ја сам из перспективе народног посланика вјеровао у оно што је Влада предлагала и драго ми је да се то показало тачним. Ако је разултат повећан приход у буџету у односу на стање које смо имали раније, то је дефинитивно потврда да је усвајање оваквог рјешења било сврсисходно. Свако законско рјешење које доноси више средстава за грађане Српске је сигурно добро - навео је Тодоровић за "Независне новине".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 12. марта 2019. године, по хитном поступку, Закон о играма на срећу чији је циљ, како је наведено, унапређење система игара на срећу, те посебно унапређење надзора у овој области и развијање обима пословања у играма на срећу.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је раније да су видљиви ефекти новог Закона о играма на срећу.

- Када се сјетим мартовског засједања Народне скупштине када смо усвајали овај закон и прича о овом рјешењу, данас ћуте они који су тада највише галамили. Била је прича да ће људи остати без посла, те да ће бити смањен број приређивача, али се ништа од тога није десило - рекао је Вишковић.

Он је тада истакао да је повећан број приређивача игара на срећу, а број запослених остао исти као и 2018. године.