latinica  ћирилица
10/02/2020 |  10:51 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Јужнокорејци поносни на Оскара

Јужнокорејци данас колективно славе награду Оскар у категорији за најбољи филм за остварење "Паразит" режисера Бонга Јона Хоа, у вријеме када земља брине због епидемије вируса корона и нуклеарне пријетње из Сјеверне Кореје.
Филм "Паразит" (Фото: Courtesy of Neon and CJ E&M) -
Филм "Паразит" (Фото: Courtesy of Neon and CJ E&M)

- Можете ли да вјерујете да је "Паразит "освојио Академијину награду за најбољи филм? Исписао је нову страницу историје Академије дуге 92 године - пише на насловној страни најтиражнији јужнокорејски лист "Чосун илбо".

Главна опозициона странка Кореја слободе саопштила је да су ово "срећне вијести, попут добродошле кише", за земљу која је "депресивна, у стагнацији и очају због пнеумоније из Вухана".

Друштвене мреже препуне су честитки поводом освојеног Оскара, пренио је АП.

Предсједник Мун Џае Ин написао је на Твитеру да је поносан на Бонга и његове сараднике и да им је "посебно захвалан јер су подарили храброст и понос" јужнокорејском народу "који савладава тешкоће".

Мун и његови савјетници почели су редовни састанак аплаузом поводом Бонговог тријумфа.

Честитке је упутио и Парк Чан Вук, истакнути јужнокрејски режисер, кога сматрају највећим Бонговим конкурентом у домаћој кинематографији.

- Велики је благосолов радити у истој индустрији са особом која је талентована као што је Бонг и што могу да га назовем пријатељем - рекао је Парк, који је освојио "Велику награду" жирија Филмског фестивала у Кану 2004. године.