latinica  ћирилица
10/02/2020 |  11:54 | Аутор: СРНА

Петковић: Укидањем неоправданих привилегија до уштеда

Циљ измјена Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе јесте потреба да се функционерима у јединицама локалне самоуправе, којима је престала функција, укине неоправдана привилегија примања плате, рекао је Срни потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Петковић, који је посланик Уједињене Српске, појаснио је да је измјене овог акта предложио с циљем да се већ у овој години, која је изборна, постигну одређене уштеде у буџетима Српске и локалних заједница, те да се та финансијска средства прерасподијеле у друге сврхе.

Он је у вези с тим изнио податак да је лани, након општих избора у БиХ, за ове намјене издвојено око милион КМ.

Петковић је изразио наду да ће измјене овог акта бити усвојене.

- Сматрам да за ово имамо подршку и власти и опозиције - рекао је Петковић говорећи о Нацрту закона о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе, који се налази на предложеном дневном реду предстојеће сједнице Народне скупштине.

У складу са предложеним измјенама требало би да буде брисан члан 28 важећег закона зато што се на овај начин жели спријечити да функционери јединица локалне самоуправе по престанку функције наставе да добијају плату, иако нису више на функцији.

- Брише се и члан 29 Закона јер се примјена овог члана везује за члан 28 који се брише. Дакле, брисањем члана 28 престаје разлог за постојање члана 29 - наводи се у образложењу Нацрта закона.

У члану 28 важећег Закона наводи се да функционер по престанку функције има право на плату у трајању од шест мјесеци у износу који је имао у вријеме престанка функције, те да се ово право, изузетно, може продужити још шест мјесеци ако функционер у том року остварује право на пензију.

- Ово право престаје заснивањем радног односа или стицањем права на пензију према прописима о пензијском и инвалидском осигурању. Функционер права из овог члана остварује код органа у коме је радио у тренутку престанка функције - наводи се у члану закона, чије брисање се предлаже.

Према важећем закону, функционеру јединице локалне самоуправе функција престаје у случајевима смрти, истека мандата, на лични захтјев /подношење оставке/, опозива, разрјешења и болести.

Такође, функционер након истека функције има право да се врати на посао код ранијег послодавца на послове који одговарају нивоу његове стручне спреме у складу са Законом.