latinica  ћирилица
10/02/2020 |  13:16 | Аутор: СРНА

Успјешна година КУД-а Босиљак

Културно-умјетничко друштво младих Босиљак из Дервенте лани је имало веома успјешну годину, а, осим бројних наступа у Републици Српској и ФБиХ, учествовало је на фестивалима у Белгији, Француској, Србији и Хрватској.
Дервента - КУД "Босиљак" -
Дервента - КУД "Босиљак"

Културно-умјетнички руководилац Друштва Стана Наградић истиче да су успјели и да поставе нове кореографије "Уранком Ђурђеле Ђурђило" и "Ситно везе крајишка дјевојка".

- Већ имамо низ позива за гостовање у неколико држава свијета, а још нисмо донијели одлуку гдје ћемо отићи. Увијек смо усмјерени највише на своје чланове, њихово васпитање, културно усмјеравање, одговорност и дисциплину, па тек онда слиједе све остале активности, што је у суштини наша главна одлика - каже Наградићева.

Босиљак је прошле године учествовао на 26. Свјетском фестивалу у Белгији, у градовима Изгему, Брижу и Бриселу, гдје је учествовало шест фолклорних група са пет континената.

Запажен наступ Друштво је имало у Паризу.

Чланови Дјечијег ансамбла учествовали су на Републичкој хуманитарној организацији "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић у Банском двору у Бањалуци.

Наградићева је као представник КУД "Босиљак" и ЦИОФФ БиХ учествовала на Свјетском конгресу ЦИОФФ-а у Сантјагу, главном граду Чилеа.

Одржан је традиционални Интер-фолк фест Босиљковање, који 23. годину заредом организује "Босиљак", а у програму су учествовали пјевачка група, затим дјечији, први и припремни фолклорног ансамбла КУДМ "Босиљак".

Пред многобројном публиком представили су се и гости, чланови КУД-а "Никола Тесла" из Постојне, Словенија, Завичајни клуб "Жеравац" из Славонског Брода у Хрватској, СКУД "Семберија" из Бијељине, РКУД "Пролетер" из Сарајева и КУД "Срем" из Јакова, Београд.

- Посебно обиљежје овог фестивала јесте чињеница да је у посљедње 23 године кроз `Босиљковање` прошло више од 200 ансамбала са више од 8.000 учесника из многих земаља свијета. То су бројке са којима мало ко може да се похвали - каже Наградићева.

Она додаје да је Дервента веома богат град у сваком смислу, па тако и у смислу подизања културне свијести.

"Када у један мали град кроз двије деценије дође толико културних стваралаца, који су донијели обичаје свог народа и своје државе, сматрам да је то велико богатство", додаје Наградићева.

Друштво је упутило иницијативу локалној заједници да се Дервентски вашар и Коледавци као најстарији, а данас живи догађаји, упишу на репрезентативну листу УНЕСКО-ве нематеријалне баштине.