latinica  ћирилица
10/02/2020 |  13:24 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Савчић одбацио кривицу, на одбрани да докаже невиност

Адвокат Миодраг Стојановић, бранилац генерала Миломира Савчића кога је Тужилаштво БиХ оптужило за помагање у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници, рекао је након генераловог одбацивања кривице пред Судом БиХ да је сада на одбрани да у току суђења докаже његову невиност.
Миодраг Стојановић - Фото: РТРС
Миодраг СтојановићФото: РТРС

- У вријеме које је обухваћено оптужницом - 13. 14. и 15. јула 1995. године генерал се са већим дијелом своје јединице налазио на потпуно другој локацији у активним борбеним дејствима, 50 километара удаљеној од мјеста Касаба, тако да ми се чини да то ни тужилац неће оспорити - рекао је Стојановић.

Он је навео да ће суштинска "борба" Тужилаштва и одбране бити у субјективном односу према томе да ли је генерал Савчић на било који начин учествовао у планирању онога што се дешавало у вези са Сребреницом и да ли је имао свијест о томе шта ће бити са заробљеницима.

Стојановић сматра да треба ставити акценат на недавно објављени декласификовани документ Владе Британије о дешавањима у Сребреници из јула 1995. године у којем је наведено да Пале нису имале план за освајање енклаве.

- Заповијест за активна борбена дејства 'Криваја 95' је заповијест Дринског корпуса од 2. јула и ту је тачно означено шта је задатак. Пише да није био планиран улазак у Сребреницу, тако да је тачна процјена енглеских обавјештајних органа да Војска Републике Српске нема за циљ улазак у Сребреницу него њену демилитаризацију, заустављање сталних офанзивних борбених дејстава и диверзантских акција из простора заштићене зоне Сребреница ка територији Републике Српске - рекао је Стојановић.

Он је рекао да су та дејства из Сребренице представљала реализацију наредбе Енвера Хаџихасановића, а касније Авде Палића, као команданта 285. бригаде такозване Армије БиХ, да се таквим активностима "веже" што више снага Војске Републике Српске, растерети сарајевско ратиште и омогући такозваној Армији БиХ да на сарајевском ратишту изврши деблокаду.

Генерал Миломир Савчић, кога је Тужилаштво БиХ оптужило за, како је наведено, помагање у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници, данас се пред Судом БиХ изјаснио да није крив.

- Оптужница је потпуно измишљена. Изјашњавам се да нисам крив - рекао је Савчић судији за претходно саслушање.

Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу против некадашњег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића.

Повезане вијести:

Генерал Савчић се изјаснио да није крив