latinica  ћирилица
10/02/2020 |  13:25 ⇒ 14:50 | Аутор: klix.ba

Шта је узрок повлачења насљеднице Ангеле Меркел

Прави политички земљотрес десио се данас у Њемачкој након што је објављена информација да се челница Хиршћанско демократске уније (ЦДУ) и њемачке канцеларке Ангеле Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер неће кандидовати за канцеларку на изборима наредне године.
Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер (Фото: augengeradeaus.net) -
Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер (Фото: augengeradeaus.net)

Ова информација изазвала је море реакција будући да је објелодањено и да је Крамп-Каренбауер изненадила страначко руководство најавом да се неће кандидовати и да одлази и са позиције шефице странке.

Тако је високопозиционирани члан ЦДУ и предсједник Бундестага Волфганг Шубле био потпуно шокиран казавши да ако овако наставе сљедећи њихов кандидат за канцелара неће постати канцелар.

Шта се заправо десило па је дошло до овакве одлуке?

Њемачки медији пишу да избор Томаса Кемериха за новог челника савезне државе Тириншке уз подршку радикално десне Алтернативе за Њемачку (АфД) који се десио прошле седмице вјероватно представља преломни тренутак и то не само када је ријеч о повлачењу Крамп-Карренбауер већ и њемачке политике у цјелини, од чега тврде аналитичари, нема опоравка.

Наиме, након контроверзне подршке ЦДУ избору премијера у Тирингији којег је подржала и екстремна десница, почело се све гласније говорити о томе да Анегрет Крамп-Каренбауер не контролише странку на чијем је челу.

Чак се из далеке Јужноафричке Републике, гдје је у службеној посјети била, огласила и њемачка канцеларка Ангела Меркел.

– Одлука да се изабере предсједник владе у савезној држави Тириншкој је неопростива – поручила је Меркел.

Да је изазвана својеврсна ланчана реакција свједоче и информације према којима Зелени, тренутно друга странка по снази, отворено нападају Хришћанске демократе (ЦДУ), како су уопште могли подржати такву одлуку и гласати уз АфД.

Социјалдемократи (СПД), коалицијски партнери ЦДУ у савезној влади, такође отварају питање оправданости останка у тој коалицији.

Иначе, након хаотичне године мандата Крамп-Каренбауер многи у странци су увелико почели сумњати да је она права особа за преузимање дужности кандидаткиње ЦДУ за канцеларску дужност, због чега је недавно на конгресу ЦДУ позвала 1.000 делегата да је подрже или ће у противном одступити. Тада је добила страначку подршку, али тиме нису престали њени проблеми унутар странке.