latinica  ћирилица
10/02/2020 |  16:07 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Претреси у Лукавцу и Тузли због прања новца

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ данас су у Тузли и Лукавцу претресли три локације које користе два осумњичена с циљем проналаска трагова и предмета који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела царинска превара и прање новца, чиме су оштетили буџет БиХ за 784.486 КМ.
Акција СИПА у Тузли и Лукавцу - Фото: klix.ba
Акција СИПА у Тузли и ЛукавцуФото: klix.ba

Током претреса, извршених по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, припадници Сипе су открили и привремено одузели два мобилна телефона, процесне јединице рачунара, одређену количину новца, те разну пословну документацију и друге предмете који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Осумњичени су у својству власника и одговорних лица у два правна лица из Лукавца, у намјери избјегавања плаћања царине и других увозних дажбина, царинским органима БиХ подносли фактуре лажног садржаја, са вишеструко умањеном вриједношћу робе.

Они су избјегли плаћање царине и других дажбина које се плаћају приликом увоза робе укупном износу од 784.486 КМ, за колико је оштећен буџет БиХ, саопштено је из Сипе.

Акција је извршена у сарадњи са овлаштеним службеним лицима Управе за индиректно опорезивање БиХ и полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Тузланског кантона, наведено је у саопштењу.