latinica  ћирилица
10/02/2020 |  17:18 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Заштитити домаће пољопривредне произвођаче

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је веома значајно заштитити домаће пољопривредне произвођаче омогућавањем пласамана њихових производа на друга тржишта попут ЕУ, Кине и Русије.

- Радује ме да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске доставило упитник за извоз црвеног меса за земље ЕУ, да ће сутра доставити то исто и за Кину. Апелујем на федералну структуру да то заједнички урадимо да би било омогућено произвођачима да продају своје производе на тако важна тржишта - рекао је Кошарац новинарима у Бањалуци након састанка са представницима Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Он је оцијенио да је у протеклом периоду било превише приче на декларативној заштити домаће проиводње, истичући да је један вид стимулативног понашања институција тај да омогући пољопривредницима да продају оно што произведу на спољнотрговинском плану.

Кошарац је рекао да ће се, што се тиче унутрашњотрговинског плана, разговарати на нивоу министара пољопривреде са удружењима пољопривредника оба ентитета, као и да би такви састанци требало да почну већ у наредним данима.

- На тим састанцима ћемо изнијети релевантне чињенице и покушати наћи адекватне начине да заштитимо лица која се баве примарном пољопривредном производњом као једним од важних циљева Министарства спољне трговине и економских односа, уважавајући међународне споразуме - рекао је Кошарац.

Предсједник Скупштине Савеза удружења пољпривредних произвођача Републике Српске Мишо Маљчић навео је да је разговарано о томе да буде пронађен начин за смањење превеликог увоза и оптерећења које имају домаћи произвођачи који не могу се изборити са конкурентношћу увозника, нити задржати тржише и самим тим повећају домаћу производњу.

- Не можемо обезбиједити да на сопственом тржишту продамо своје производе и тако обезбиједимо своју егзистенцију и проширење производње. Ту је највише кривац досадашњи систем рада који је омогућио разним лобијима и увозницима да увозе све и свашта - нагласио је Маљчић.

Према његовим ријечима, домаћи произвођачи немају исти однос улагања и капиталних инвестиција, подстицаја и другог као што је то у оквиру ЕУ.

Маљчић је истакао да домаћи произвођачи нуде производе бољег квалитета од оних који се увозе у БиХ.