latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:29 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

У Српској пензије повећане за 3,11 одсто

Јануарска пензија у Српској увећана је за 3,11 одсто за 265 хиљада пензионера.

Ово је највеће појединачно увећање пензије од 2013-е, рекао је у Бијељини премијер Радован Вишковић приликом посјете Фонду ПИО.

За исплату пензије која је почела данас у бруто износу од 96 милиона марака, из изворних прихода Фонд ПИО је прикупио 60 милиона, а остатак је обезбиједила Влада Српске.

Са овим посљедњим повећањем пензије у износу од 3,11 одсто, у Српској су за посљедњих седам година пензије увећане за 28 процената. Како буџетски приходи буду расли, Влада ће уводити и ванредна увећања и убудуће помагати пензионере. Помогла је и исплату јануарске пензије, истакао је премијер Вишковић.

- Пензије би биле и веће да нам Федерација БиХ по основу расподјеле ПДВ-а не дугује 50 милиона марака, а Фонд Пио/МИО милијарду, рекао је Вишковић. И поред тога наше пензије за 40 година радног стажа су веће него у Федерацији .

- У ФБиХ јесте просјечна пензија већа, али зато што смо у Републици Српској све раднике који су у процесу приватизације остали без својих радних мјеста укључили у пензиони систем разним законским рјешењеима, што ФБиХ није урадила и они својим радницима у овом моменту дугују између 700 и 800 милиона КМ за повезивање радног стажа из тог периода - навео је Вишковић.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ похвалио је повећање пензија за све пензионере у Српској од 3,11 одсто и изразио увјерење да ће до краја године услиједити и ванредно повећање.

Он је додао да је на задовољство пензионера у Српској ријешено и питање имовине клубова пензонера које су удружења добила на трајно кориштење.

Директор Фонда ПИО Младен Милић изјавио је након састанка да ће Фонд, као сервис осигураника и корисника права, у наредном периоду унапређивати своје пословање како би обезбиједио економично и ефикасно пружање својих услуга. Рекао је да се из доприноса и изворних прихода Фонда обезбиједи око 80 одсто средстава за исплату пензија, док 20 одсто недостајућих средстава обезбјеђује буџет Републике Српске, јер је Влада гарант исплате пензија.

У овој години Влада Српске обезбиједиће и већа средства од прошлогодишњих 200 хиљада марака за бањско лијечење пензионера, а ријешено је и питање имовине клубова пензионера које су удружења добила на трајно кориштење.