latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:40 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Власти Црне Горе траже помоћ НАТО?

Поводом информација да би власт Црне Горе могла позвати НАТО да помогне у рјешавању ситуације настале усвајањем спорног Закона о вјероисповијести, митрополит црногорско-приморски Амфилохије изразио је наду да се Сјеверноатлантски савез неће уплитати у ове догађаје.

Митрополит оцјењује да је Мило Ђукановић, у настојању да створи своју цркву, кренуо путем безумља.

Колики ауторитет митрополит ужива међу вјерницима свједоче и никад масовније литије у Подгорици, Никшићу и Беранама. Према неким процјенама, у молитвеним шетњама у Црној Гори јуче је учествовало више од 200.000 људи.

Митрополит црногорско-приморски бесмисленим је назвао наговјештај црногорског министра одбране Предрага Бошковића да ће тражити подршку НАТО у, како Бошковић рече, рјешавању ситуације настале након радикалне кампање Србије против Црне Горе.

Чувар цетињског црквеног трона Мила Ђукановића још једном је замолио да послуша вјерујући народ и одустане од, како каже, безумног плана стварања приватне цркве.

- Ја не знам ко му помаже, ако је у питању НАТО, онда је то безумље двоструко, али ја се надам да, ипак, НАТО такво безумље неће подржати иако је можда и мало тежа безумља подржао отимајући Косово и Метохију, бомбардујући нам и рушећи храмове - рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је, претходно, међу бројним вјерницима у Подгорици црногорску власт оптужио и за сарадњу са Хашимом Тачијем којег је назвао разбојником. Митрополит пита коме би Тачи предао српске светиње које жели да отме на Космету, а коме Ђукановић који иде истим путем у Црној Гори.

За одбрану храмова молитвено је шетао велик број вјерника и грађана који их подржавају у Беранама, Андријевици, Никшићу, Бијелом Пољу. Са најмасовније литије, из Подгорице, захвалили су и њима и вјерницима окупљеним у Требињу у Републици Српској.

- Ово је васкрење душе која се била шћућурила. Сад се молитвене извила. Посебно нам је драга подршка из Мркоњића, код Требиња, села нашег Светог Василија. Кроз лик Светога Василија сјединиле су се Црна Гора и Херцеговина - рекао је протојереј Предраг Шћепановић.

Вјерници Српске православне цркве увјерени су да ће масовне и достојанствене литије довести до повлачења спорног закона.

Литије су одржане и у приморским градовима, Улцињу, Котору, Будви и Херцег Новом. Вјерници су на литије и молебне стизали чак и чамцима.