latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

У Требињу почела набавка и садња повртарских култура

Неуобичајено повољни временски услови у децембру и јануару, навели су требињске пољопривреднике да раније крену с набавком и првом садњом повртарских култура.

Од половине јануара, у пољопривредним апотекама продате су значајне количине сјеменског кромпира и лука.

Оптимални рокови за садњу, тврде агрономи, још су далеко. Није извјесно како ће зимске температуре наставити да се крећу. Тврде да су појединци посадили кромпир на малим парцелама.

- То је само за рану производњу, за остало је рано, јер се нису стекли оптимални услови за садњу - навео је Радован Пејовић,

Повољно вријеме измамило је произвођаче. За лук који ће се користити у зеленом стању, кажу да су већ посадили на погодним парцелама. Сјеменски кромпир купује се од половине јануара.

- Посадићу чим могнем прије, ништа му неће бити, а мраза се не бојим, опоравиће се, само грах и тиква, њих би мраз однио - каже Борка Сердар.

- Са сјеменским кромпиром не треба чекати за куповину, због обавезне мјере наклијавања кромпира, то је мјера која доприноси бољем ницању - истиче агроном Пејовић.

Чињеница је, тврде агрономи, да су се климатски услови промијенили и да допуштају ранију обраду парцела и садњу поврћа. Традиционални рокови за садњу су крај фебруара или почетак марта, када је већа температура земљишта.

- Људи имају навике, кад се укажу лијепе временске прилике да то обрађују, а што се тиче садње, мислим да је рано, што се тиче лука, њега није рано садити, они могу да поднесу ниске температуре - сматра Драган Буквић, агроном.

Пољопривредне апотеке добро су снабдјевене традиционалним сјеменским и садним материјалом, било да је ријеч о репроматеријалу домаћих или страних произвођача.