latinica  ћирилица
10/02/2020 |  20:15 ⇒ 22:57 | Аутор: СРНА

Промовисана књига "Тајни живот музеја" ауторке Јелене Којовић Тепић (ФОТО)

У оквиру обиљежавања Дана музеја савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је промовисана књига "Тајни живот музеја", ауторке Јелене Којовић Тепић.

Ово је и јубиларно стото издање Музеја савремене умјетности Републике Српске, прилагођено за дјецу од пете до 12. године.

Помоћница министра за културу Тања Ђаковић рекла је, присуствујући овој промоцији, да је Министарство просвјете и културе у Стретегији развоја културе Републике Српске за период 2017-2022. године као један од стратешких циљева дефинисало развој публике и као најважније приближавање културе најмлађима.

Фото: РТРС

- Музеј савремене умјетности Републике Српске у том контексту већ годинама спроводи активности вођења публике кроз изложбе, јер је примијећено да публику од музеја, као и од умјетности уопште, најчешће одбија неразумијевање - навела је Ђаковићева.

Она је нагласила да је књига "Тајни живот музеја" на најбољи начин урађена да би њена тематика, а то је функционисање музеја и његова баштина, у потпуности била прилагођена најмлађем узрасту.

Ђаковићева је додала да ће и у наредном периоду Министарство просвјете и културе радити на интеграцији садржаја културе у наставне планове и програме за дјецу предшколског и школског узраста.

Фото: РТРС

Књига говори о животу 10 малих мишева који откривају какав се тајни живот одвија унутар зидина једног музеја и који се, кроз разне авантуре, упознају о значају музејске институције.

Влада Републике Српске је одлуком од 10. фебруара 2004. године тадашњу Умјетничку галерију преименовала у Музеј савремене умјетности Републике Српске.