latinica  ћирилица
11/02/2020 |  11:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Гледаност додјеле Оскара најнижа у историји

Без водитеља и без нечега упечатљивог, гледаност тв преноса 92. церемоније додјеле награде Оскар била је најнижа у историји – привукао је само 23,6 милиона људи, што је за 20 одсто ниже него лани.
Оскар - Фото: Агенције
ОскарФото: Агенције

То је објавио амерички АБЦ позивајући се на резултате Нилзен академије.

Иако је први пут у историји један страни филм освојио награду за најбољи филм, то није привукло гледаоце.

Уз то, церемонија је одржана раније него уобичајено што је вјероватно утицало на привлачност додјеле.

- Додјела је била превише предвидива, превише бијела и превише досадна - рекао је Том о Нил, оснивач портала Голдербија који се бави додјелом награда.

По други пут у историји додјела Оскара протекла је без домаћина, а критичари оцјењују да је то још један од хендикепа овогодишње церемоније.

- Оно што домаћин ради јесте да да облик и глас када им ништа друго не пружа. Овогодишња додјела морала је више да попуни тај вакум - оцијенио је Џејмс Понивозик из Њујорк тајмса.

И критичар Вашингтон поста Хенк Ставер рекао је да је шоу био превише предвидив и назвао га је “Оскар аутопилот“ јер је, како каже, троипочасовна емисија “крстарила Холивудом на 35.000 метара висине“.

У 2000-им годинама гледаност додјеле Оскара износила је између 35 и 45 милиона гледалаца и најчешће је био друга најгледанија емисија годишње, а 2015. године шоу је пратило 37,3 милиона гледалаца.