latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:13 ⇒ 19:18 | Аутор: sputniknews.com

Потенцијални астероид-убица приближиће се Земљи за четири дана

Објекат у близини Земље, који би требало да се приближи нашој планети 15. фебруара, дуг је око један километар. Сматра се да свемирска стијена ове величине може да убије милионе у подручју удара и изазове катастрофу на глобалном нивоу.

Национална управа за ваздухопловство и свемир прати Астероид 2002 ПЗ39, који јури према Земљи брзином већом од 57.240 километара на сат и сматра да је потенцијално катастрофалан, преноси Дејли експрес, позивајући се на Агенцију НАСА.

Свемирска стијена, за коју се процјењује да је широка између 440 и 990 метара, требало би да 15. јануара око 11.05 сати по средњеевропском времену има блиски сусрет са нашом планетом.

Удар астероида ове величине имао би катастрофалне посљедице не само за подручје које погађа, већ и за цијелу планету.

- Ако би каменити метеороит већи од 25 метара, али мањи од једног километра, погодио Земљу, вјероватно би проузроковао локалну штету на подручју удара. Све веће од једног до два километра могло би да има глобалне ефекте - навела је НАСА, а преноси агенција.

Очекује се да ће џиновска стијена, која спада у категорију објеката близу Земље, а коју научници надгледају као потенцијално опасну, проћи поред наше планете на удаљености од око 5,77 милиона километара. Иако се чини да је ово безбједна раздаљина, посљедице удара такве свемирске стијене који могу бити погубне, наводи НАСА.

- С обзиром на то да њихови орбитални путеви често пресјецају Земљу, у прошлости су се догодили судари са објектима близу Земље и требало би да смо отворени за могућности будућих судара. Треба уложити напоре за откривање и проучавање ових објеката, за карактеризацију њихових величина, састава и структура и праћење будућих путања - изјавили су у Агенцији НАСА.

Након што ће, надамо се, заобићи земљу, Астероид 2002 ПЗ39 ће наставити пут Сунчевог система и кренути према Венери, којој ће се приближити отприлике 14. јуна 2034. године. Међутим, још увијек је рано да одахнемо, јер ће 25. августа исте године свемирска стијена поново проћи поред Земље.