latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:45 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Српске жртве у Дистрикту дискриминисане од свих нивоа власти

Због непримјењивања Закона о заштити жртава ратне тортуре на подручју Брчко дистрикта, највише испаштају српске жртве. Са тим проблемом ресорног министра данас су упознале представнице Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Од 153 женe жртвe ратне тортуре на подручју Брчко дистрикта само је једна успјела да оствари своја права. У Удружењу жена жртава рата Републике Српске наводе да су српске жртве у Дистрикту дискриминисане од свих нивоа власти.

Проблем је наводе, непримјењивање закона о заштити жртава ратне тортуре који је у примјени нешто више од двије године. То су данас пренијеле и ресорном министру од кога су затражиле помоћ.

- Ја сам изнијела проблем, а министар ће се потрудити да дође до коначног рјешења. Разговараће са надлежнима у Дистрикту и тражиће начин како да српске жртве које припадају удружењу остваре своја правна - сматра Ружица Живковић Рајилић предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Ни ресорном министру није јасно зашто жртве ратне тортуре тешко могу да остваре своја права у Дистрикту. Обећава да ће се активније укључити у проналажење рјешења.

- Ми ћемо свакако да видимо који су разлози и упустићемо се у рјешавање проблема и изналажењу рјешења који ће омогућити свима који су страдали да остваре свој статус и права према закону - истакао је Душко Милуновић министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

У Влади Брчко дистрикта рјешавање малог броја случајева правдају непостојањем закона о цивилним жртвама рата на простору дистрикта. Захтјеве кажу рјешавају на основу правилника који је донијела ова институција.

- Овом одлуком то није ријешено баш најбоље и то је разлог због којег ћемо ући у процедуру доношења закона - рекао је Адхит Пезеровић шеф Одјела за здравство у Влади Брчко дистрикта.

У овој години, увјеравају у Влади Брчко дистрикта, биће усвојен закон о цивилним жртвама рата.