latinica  ћирилица
12/02/2020 |  07:54 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење десеторици припадника ХВО-а за злочине над Србима у Орашју 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а, те војне и цивилне полиције у Орашју.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

На рочишту одржаном усриједу, 5. фебруара, патолог Љубомир Цуркић рекао је да је 24. јуна 1994. године у Брчком обавио идентификацију осам лица чији су скелетни остаци пренесени из Бањалуке.

- Мој задатак је био да прегледам остатке достављених скелета и да их покажем родбини која их је препознавала по остацима одјеће. У то вријеме идентификација је тако вршена - објаснио је Цуркић, који је судски вјештак медицинске струке.

Он је навео да су лешеви размијењени 22. јуна 1994. у Бањалуци, али да не зна одакле су довезени.

Други свједок Тужилаштва БиХ свештеник Српске православне цркве Јово Михајловић изјавио је да је из црквених књига и љетописа сазнао да је 1992. године у Орашју живјело око 400 српских домаћинстава.

Он је рекао да су вјерску службу обављали у Храму Светог великомученика Ђорђа који је изграђен и освештан у новембру 1991. године, а порушен у љето наредне године.

Наставак суђења заказан је за 9.30 часова.