latinica  ћирилица
12/02/2020 |  11:11 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Топић: Трасирана веза са матицом

Ауто-пут, којим ће Република Српска добити квалитетну и савремену друмску везу са Србијом, апсолутни је приоритет за Јавно предузеће Аутопутеви Републике Српске, због чега се проводе убрзане активности на што квалитетнијој припреми самог пројекта и скором почетку реализације, изјавио је у интервјуу Срни директор овог предузећа Душан Топић.
Душан Топић - Фото: РТРС
Душан ТопићФото: РТРС

Топић је нагласио да је вјетар у леђа том пројекту дала Србија, која је лани и званично почела изградњу ауто-пута од Кузмина до Раче, укључујући и нови мост преко ријеке Саве.

- Ми смо, са своје стране, у потпуности прихватили инцијативу Србије и кренули у озбиљне припреме за реализацију овог пројекта. Као што је познато, крајем године, Народна скушштина Републике Српске усвојила је план парцеларизације на правцу од Раче, преко Бијељине до Брчког, тако да су створени услови за рјешавање имовинско-правних односа на будућој траси ауто-пута - нагласио је Топић.

На питање шта су наредни кораци у том правцу, Топић је у интервју Срни рекао да је сљедећи корак дефинисање начина финансирања.

- Србија је још од раније изразила спремност да финансијски подржи изградњу дијела тог ауто-пута од Раче до Бијељине, а као што је познато, прошле године потписали смо Меморандум о разумијевању са турском компанијом 'Ташјапи' која већ гради ауто-пут од Кузмина до Раче, као и нови мост. Када прецизирамо начине и услове финансирања, моћи ћемо да кренемо у конкретну реализацију - појаснио је Топић.

ЗА 10 ГОДИНА СРПСКА ДОБИЛА 106 КИЛОМЕТАРА АУТО-ПУТЕВА

На констатацију да је захваљујући пројекту мреже ауто-пута и брзих путева, Република Српска већ више од 10 година велико градилиште, те да су два ауто-пута већ изграђена, директор Аутопутева Републике Српске истиче да је за 10 година рада и постојања овог предузећа Српска добила 106 километара ауто-путева.

- Ријеч је о два ауто-пута и то ауто-путу Е-661 Градишка-Бањалука и ауто-путу '9. јануар' Бањалука-Добој и они представљају кичму будуће мреже ауто-путева. У прошлој години започели смо градњу првих километара ауто-пута на паневропском Коридору 5Ц - навео је Топић.

Он је најавио да је први наредни корак изградња шест километара саобраћајнице и двије велике саобраћајне петље - Товира и Костајница.

- Ових дана очекујемо расписивање тендера за избор извођача за наредну фазу Коридора 5Ц, односно нових шест километара, у смјеру ка југу и међуентитетској граници. То је уједно и добојска обилазница, коју ће карактерисати неколико значајних мостова, надвожњака и два тунела, од којих је један дужине 1.600 метара - истакао је Топић.

Према његовим ријечима, предстоје и преговори са потенцијалним партнерима о наставку изградње Коридора 5Ц ка сјеверу, односно од Добоја до Вукосавља.

- Поред тога, тражимо партнере и за изградњу ауто-пута од Вукосавља до Брчког и спајања са ауто-путем ка Београду. Морам нагласити да се, поред кинеских компанија, као најповољнији партнер показује Европска инвестициона банка, која нуди најповољније услове кредитирања, уз бесповратна средства Европске комисије, у висини до 20 одсто од износа кредита - прецизирао је Топић.

На питање у којој су фази разговори са кинеским компанијама, с обзиром на то да су исказали интересовање за реализацију неколико важних пројеката, Топић је нагласио да је са Кинезима већ постигнут један конкретан договор, односно дошло се до концесионог уговора о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор и тај пројекат иде својим током.

- Кинески партнери припремају пројектну документацију и затварају финансијску конструкцију, док ми, са своје стране, припремамо експропријацију некретнина на предвиђеној траси. Кинези су изразили интересовање и за изградњу дијела Коридора 5Ц, као и ауто-пута од Вукосавља до Брчког, али од њихових коначних понуда зависи даљи ток тих разговора - појаснио је директор Аутопутева Републике Српске.

С друге стране, додао је он, прије неколико година ово предузеће потписало је комерцијални уговор са једном кинеском компанијом, заинтересованом за изградњу ауто-пута од Бањелуке до Млиништа /граница са ФБиХ/.

- Уговор и одређени ниво пројектно-планске документације прослијеђен је кинеској државној банци на разматрање и одобравање кредитног споразума, али је пројекат још на чекању због опструкције бившег сазива Савјета министара, који банци никад није доставио писмо подршке пројекту. Надамо се да ће нови Савјет министара то учинити, како би овај пројекат могао да иде у даљу реализацију - рекао је Топић.

ДЕСЕТ МИЛИОНА КМ ВЕЋИ ПРИХОДИ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ У ОДНОСУ НА 2018.

Говорећи о приходу од наплате путарине на ауто-путевима у Републици Српској, Топић наводи да из године у годину тај приход је у сталном порасту, те да се то дијелом може приписати чињеници да, завшетком изградње комплетног ауто-пута "9. јануар", Република Српска има 106 километара ауто-пута у цјелини, тако да се људи одлучују да користе ауто-пут, умјесто магистралних и регионалних саобраћајница.

- Можемо да будемо задовољни, јер смо 2019. годину завршили са приходом од 21,2 милиона КМ, што је за 10 милиона више у односу на претходну годину. На то је, првенствено, утицало повећање броја километара, који се наплаћују, али и повећање самог обима саобраћаја на ауто-путевима - истакао је Топић.

На питање како теку радови на изградњи моста преко ријеке Саве, с обзиром на чињеницу да је прошлу годину, без сумње, обиљежио и дугоочекивани почетак радова на овом пројекту, Топић је рекао да се предуго чекало на изградњу тог моста, али је важно да је коначно почела.

- Радови теку предвиђеном динамиком, почела је и припрема челичне конструкције у радионици, тако да очекујемо да посао буде завршен у предвиђеном року. Мост преко Саве, финансијски гледано, мали је у односу на све остале пројекте Јавног предузећа Аутопутеви Републике Српске, али је једна од најважнијих карика у ланцу, јер управо преко њега мрежа ауто-путева у Српској биће повезана са европском транспортном мрежом. Поред тога, значајно ће утицати и на повећање саобраћаја на ауто-путевима у Српској - рекао је Топић.

Он је додао да овдје мора нагласити једну занимљивост, а то је да је готово у исто вријеме почела изградња два моста преко ријеке Саве, један води према Хрватској, други према Србији, те да ће у наредном периоду бити интересантно гледати напредак оба пројекта.

У ТОКУ ПРИПРЕМА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА БРЗИ ПУТ БИЈЕЉИНА-ЗВОРНИК-МИЛИЋИ-СОКОЛАЦ И САРАЈЕВО-ВИШЕГРАД-ВАРДИШТЕ

На питање да ли ће Српска ускоро добити прве километре брзих путева, с обзиром на то да је предузеће Аутопутеви Републике Српске, поред ауто-путева, надлежно и за изградњу мреже брзих путева, Топић је одговорио да у дугорочним плановима, мрежа брзих путева броји приближно исто километара као и мрежа ауто-путева у Српској.

- Први кораци у правцу реализације тог пројекта већ су начињени и ради се на припреми планске и пројекте документације за брзи пут Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац, као и за брзи пут Сарајево-Вишеград-Вардиште - нагласио је директор Јавног предузећа Аутопутеви Републике Српске Душан Топић.