latinica  ћирилица
12/02/2020 |  12:09 | Аутор: СРНА

Важно да Хрватска одустане од одлагалишта на Трговској гори

За становнике Козарске Дубице, једне од општина у сливу ријеке Уне, од изузетног је значаја да Хрватска одустане од намјере да гради одлагалиште радиоактивног отпада на граници са БиХ, изјавио је данас начелник општинског Одјељења за стамбено-комуналне послове Даријан Бабић.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Он је нагласио да ће Козарска Дубица и даље активно учествовати у свим активностима које воде ка спречавању тих намјера Хрватске.

Бабић је јуче у Сарајеву присуствовао радном састанку који је организовао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, на којем је било ријечи о најави Хрватске да ће градити одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на локалитету Трговска гора.

Учесници састанка закључили су да је градња одлагалишта на Трговској гори у Хрватској неприхватљива и да треба истрајати у борби против тога.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.