latinica  ћирилица
12/02/2020 |  13:06 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Предраговић: Свака парцела је територија, несхватљива одлука Уставног суда БиХ

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић сматра да је Одлука Уставног суда БиХ о Закону о пољопривредном земљишту Републике Српске задирање искључиво у територију Српске, јер не постоји никакав пропис ни закон на основу којег би тај Суд могао утврђивати да то не може бити имовина Републике Српске.
Босиљка Предраговић - Фото: СРНА
Босиљка ПредраговићФото: СРНА

Она је новинарима у Бањалуци рекла да је одлука несхватљива, те да према Уставу, изворна надлежност БиХ није својина, односно имовина, па самим тим не може бити предмет БиХ да утврђује или одређује ко је власник државног земљишта.

- Законом о стварним правима у Федерацији БиХ и у Републици Српској, претварања државне односно друштвене својине иду или приватним, или правним лицима, или на Републику Српску, или на јединице локалне самоуправе - појаснила је Предраговићева.

Према њеним ријечима, оваква одлука Уставног суда је задирање искључиво у територију Републике Српске.

- Уставни суд се овдје ставио у положај којим он одређује оно што је искључиво изворна надлежност Републике Српске по Уставу БиХ и Дејтону, а то су својински односи, односно свака парцела је територија. Није само власништво неког појединца, него уједно и територија Републике Српске и ми смо надлежни да доносимо законе који регулишу својинске односе - додала је Предраговићева и подсјетила да Закон о пољопривредном земљишту Републике Српске каже да је ово земљиште својина Републике Српске.

Она је рекла да се нада да ће руководство Српске данас донијети одлуку која ће показати у ком смјеру се треба РУГИПП понашати, као и Министарство пољопривреде.

Предраговићева је појаснила да Српска мора бити власник пољопривредног земљишта да би била носилац будуће реституције, јер се ради о земљишту насталом изузимањем као вишак од породица, те је Српска дужна да у складу са Споразуом о придруживању ЕУ донесе закон о реституцији и врати људима оно што им је одузето, а носилац реституције може бити само Република Српска и самим тим та огромна пољопривредна добра морају бити у власништву Српске до доношења закона о реституцији.

Она је додала да је ријеч о огромним површинама као што су Попово поље, Семберија, Лијевче поље, Гатачко поље.

- То су све пољопривредна добра која даје на концесију Министарство пољопривреде и која треба да се упишу као својина Републике Српске - закључила је Предраговићева.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд сматра да је ријеч о "искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине".

Народна скупштина Републике Српске је лани усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.