latinica  ћирилица
12/02/2020 |  13:14 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Савић: Уставни суд - инструмент политике оних који желе да ослабе Српску

Замјеник предсједника СДС-а Радо Савић сматра да је неприхватљива одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту у Републици Српској и да је овај суд инструмент политике оних који желе да ослабе Српску.
Радо Савић - Фото: СРНА
Радо СавићФото: СРНА

- Одлука Уставног суда заоштрава ситуацију у БиХ, а данашњи састанак званичника Републике Српске је реакција на такву одлуку - новинарима Савић након састанка званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ и лидера парламентарних политичких партија у Републици на којем је разговарано о политичкој ситуацији у Српској и БиХ.

Он је подсјетио да су једногласно донесени закључци у којима је наведено да је потребно усвојити закон о Уставном суду БиХ како у тој институцији не би били странци, те одржати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске посвећену одлукама Уставног суда.

- Одлука Уставног суда БиХ задире у интересе Републике Српске. И раније је било одлука које су биле мимо наших интереса и овакво дјеловање мора бити заустављено. Погрешна је бошњачка политика према Српској јер води ка даљем заоштравању ситуације - рекао је Савић, додајући да одлука Уставног суда БиХ вјероватно неће бити спроведена и објављена у "Службеном гласнику Републике Српске".

Састанку су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, предсједник Уставног суда Српске Џерард Селман, те представници Српске у заједничким институцијама и политичких партија.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.