latinica  ћирилица
12/02/2020 |  13:27 | Аутор: СРНА

Електропривреда била пред колапсом 2005, а данас има 50 одсто већи промет

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је Срни да је ово предузеће 2005. године било пред колапсом, док је данас компанија која има промет 50 одсто већи него тада.
Лука Петровић - Фото: klix.ba
Лука ПетровићФото: klix.ba

- Електропривреда Републике Српске и даље је најповољнија са својим цијенама у региону. Има промет за 50 одсто већи него 2005. године, већи број запослених за 30 одсто и има највећи инвестициони циклус у својој историји - Хидроелектрану "Дабар" чији су радови у току - истакао је Петровић.

Он је нагласио да је то једини инвестициони објекат на простору бивше Југославије снаге 160 мегават.

На питање Срне да прокоментарише тврдње посланика СДС-а Давора Шешића које је изнио на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци о наводној продаји овог предузећа, поскупљењу цијене електричне енергије и низ других критика, Петровић је рекао да је неумјесно поредити стање Електропривреде прије 15 година и данас.

- Правити таква поређења је неумјесно и што је најгоре то је неупоредиво. Аргументи побијају класични политички предизборни говор господина Шешића - рекао је Петровић.

Он је оцијенио да би било пристојно да се Шешић прије тога упознао о свим детаљима реструктурирања Електропривреде и њеног финансијског положаја.

- Имајући у виду да је 2005. године Електропривреда Републике Српске била пред колапсом, да су плате биле најниже у историји тог предузећа, јасно је да се ти подаци не могу ни поредити са данашњим, нити су мјеродаван параметар. Шешић је очигледно износио паушалне оцјене - рекао је генерални директор Електропривреде Републике Српске.

Када је ријеч о наводима о приватизације овог предузећа, Петровић је нагласио да је непотребно по ко зна који пут демантовати приче о тој теми, јер опозиција покушава ту причу да држи актуелном без било каквог основа.

- Да би дошли до бар неких политичких поена, представници опозиције подмећу стално исту причу и то на веома јефтин начин - ширењем разних дезинформација. Међутим, јавност у Републици Српској их је давно "прочитала" тако да им то више не пролази. Можда би им било боље да се баве својим унутарстраначким проблемима, него разним подметањима - оцијенио је Петровић.