latinica  ћирилица
12/02/2020 |  14:07 ⇒ 14:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшен Србин на Космету

Повратник Жарко Зарић из општине Исток ухапшен је данас због наводног ратног злочина и одмах спроведен у Приштину.
Полиција самопроглашеног Косова (фото:Tanjug arhiva) -
Полиција самопроглашеног Косова (фото:Tanjug arhiva)

Зарић се на Космет вратио прије три године, а прије повратка је, наводно, прошао све безбједносне и правосудне провјере, пише Косово онлајн. Прије сукоба на Косову и Метохији и НАТО бомбардовања Србије и СР Југославије Зарић је радио као полицајац.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да је хапшење Зарића, повратника у село Љубожда, бруталан примјер инструментализације правосуђа на Косову и Метохији у кампањи систематског застрашивања српског народа у покрајини.

Он је затражио хитно ослобађање Зарића, или пружање кредибилних доказа да се он основано сумњичи за тешко кривично дјело, иако је, како истиче, прије три године као повратник на КиМ прошао све провјере приштинских привремених институција.

- Храбри појединци, који одлучују да се врате на своја огњишта у енклавама јужно од Ибра, сасвим сигурно су најугроженија демографска група на европском континенту, а међународна заједница, уколико јој је стало до сопствених вриједности, мора да коначно стане у њихову одбрану - наводи Ђурић у саопштењу.

Он истиче да је стратегија Приштине очигледно да периодичним и готово насумичним хапшењима због наводних ратних злочина буде убијена свака помисао на повртак више од двеста хиљада прогнаних Срба.

- Тајни спискови и монтирани процеси против Срба треба да зацементирају трагичне посљедице једног од најмасовнијих етничких чишћења и погрома у новијој историји, а приштинско правосуђе је пристало да игра срамну улогу у тој злочиначкој кампањи - наводи Ђурић.

Реаговала је и Српска листа која је најоштрије осудила неосновано хапшење повратника, кога је косовска полиција ухапсила у порти цркве након служења литургије.

У саопштењу СЛ наводи се да је хапшење Зарића, који је прије три године одлучио да се врати на своје имање, искључиво мотивисано политичким побудама, како би се спријечио повратак насилно протераних Срба са Косова и Метохије.

Иако је Жарко Зарић прошао све провјере органа самопроглашеног Косова у претходном периоду, то није стајало на путу квази правосудном систему да овог поштеног човјека хапси и малтретира.

- Као представници српског народа увијек ћемо подржати поступке који ће процесуирати одговорне за злочине без обзира на националност починилаца или жртава, али хапшење невиних људи и малтретирање њих и њихових породица није начин да се задовољи правда већ је пут без повратка у још већу неправду. Зато очекујемо да међународна заједница најхитније реагује на репресију која се врши над недужним људима - закључује СЛ.