latinica  ћирилица
12/02/2020 |  15:32 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Одлуке Уставног суда БиХ косе се са темељним уставним принципима

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да су одлуке Уставног суда БиХ у континуитету штетне по интересе Републике Српске јер се косе са темељним уставним принципима на којима почива дејтонска БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да забрињава гласачка машинерија у којој упорно учествују стране судије и то само по себи указује да БиХ нема никакав кредибилитет, а нажалост и сами грађани су, генерално говорећи, изгубили повјерење у правосуђе.

- Забрињава и чињеница да одлуке Уставног суда БиХ у континуитету доприносе погоршању укупне политичке атмосфере у БиХ и продубљивању неповјерења међу народима, јер умјесто да буду у функцији заштите уставности оне служе креирању система који одудара од оног што су предвидјели Дејтонски споразум и Устав БиХ - истакла је предсједница Републике.

Она је упозорила да је забрињавајуће и то што Уставни суд БиХ у задње вријеме ради оно што су раније радили високи представници, те да се овоме прибјегло да би се избјегла критика на рачун ОХР-а, а све под претпоставком да се одлуке судова морају поштовати, па да ту и нема мјеста критици.

- Ја бих вољела да грађани Републике Српске и Федерације БиХ живе у амбијенту у којем влада правна сигурност. Али каква је то правна сигурност ако о истим питањима суд за Брчко Дистрикт каже једно, а за Републику Српску друго, или ако у истом питању које се односи на Републику Српску једном каже једно, а други пут не узме у обзир оно што је рекао у некој претходној одлуци - навела је Цвијановићева за Срну.

Она је нагласила да Уставни суд БиХ приликом одлучивања није прихватио исте принципе којима је ријешено питање располагања имовине у Брчко Дистрикту према којем је прихваћен Закон о јавној својини Брчко Дистрикта и Дистрикту је омогућено да својом имовином управља и располаже у пуном капацитету.

Такође, навела је Цвијановићева, Уставни суд БиХ је у поступку одлучивања био контрадикторан и није водио рачуна о постојању одлуке из 2000. године којом је одбијен захтјев за оцјену уставности члана 58. став 1, 59. став 4. и 5, 60. и 68. тачка 6. Устава Републике Српске, а којим је потврђено право Републике Српске да регулише својинске односе и заштиту свих облика својине на својој територији.

Предсједница Републике је констатовала да забрињава и недосљедност овог суда.

- Данашњи састанак био је конструктиван, и два закључка су донесена једногласно. Народна скупштина Републике Српске је централно и најпозваније мјесто у којем се треба штитити дејтонска позиција Републике Српске и бранити њене уставне надлежности. Посебна сједница Народне скупштине биће одржана у понедјељак. Данас је одлучено и да представници из Српске неће учествововати у одлучивању у институцијама БиХ док се не ријеши питање Уставног суда БиХ, односно страних судија. Жалимо што се Уставни суд БиХ годинама перципира као политички инструмент у рукама бошњачке политике подупрте високим представницима - нагласила је Цвијановићева.

Предсједница Републике је истакла да је грађанима Српске досадило да они и Република Српска стално морају од нечег да се бране у држави у којој би требало да заједнички живе са другима.

- Институцијама Српске је преко главе тога да расипају енергију на експерименте умјесто да се, у партнерству са другима, ради на побољшању економске и социјалне ситуације. Годинама трпимо ударе на идентитет, обиљежја, Дан Републике, а сада и на имовину, власништво и својину - констатовала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је према Уставу, Република Српска надлежна да уређује својинске односе.

- Ми смо за то да се ова држава уреди на начин да буде по мјери свима, и у томе смо партнери. Ако је БиХ предвиђена да буде само мјесто у којем ћемо једни друге оспоравати или једни другима загорчавати живот, нисам сигурна да се то може уошпште више толерисати - поручила је Цвијановићева.

Говорећи о реакцијама из Федерације БиХ од бошњачких политичара, она је рекла да су очекиване и не треба било кога у Српској да дотичу.

- Ми требамо дати свој допринос у томе да покушамо уредити ствари на начин да буду прихватљиве за све. Наша одговорност је пред грађанима и Уставом, а не да размишљамо о њиховим реакцијама. Зато је важно да институције Републике Српске функционишу, а не да се бавимо тиме хоће ли икада бити изабрана, рецимо, нова Влада ФБиХ или хоће ли икада у овом вијеку бити одржани избори у Мостару или хоће ли икада бити укинута страшна сегрегација у образовном систему ФБиХ која се огледа кроз концепт "двије школе под једним кровом" - нагласила је Цвијановићева.

Она је поручила да је поносна што Република Српска показује капацитет да брзо имплементира изборне резултате, што сва дјеца иду заједно у једну школу под једним кровом и што је Српска у стању да се као друштво окупи око важних празника и тема.

Повезане вијести:

Представници Српске обустављају одлучивање у заједничким институцијама (ФОТО/ВИДЕО)