latinica  ћирилица
12/02/2020 |  17:13 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Република Српска иде својим путем

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да постоји могућност да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници поништи раније дате сагласности за преношење надлежности на ниво БиХ у вези са војском, индиректним опорезивањем и Високим судским и тужилачким савјетом.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Народна скупштина Републике Српске ће одлучити да поништимо и повучемо све наше сагласности, а то су три. Скупштина може донијети одлуку да уђемо у процес повлачења сагласности. Уколико се одлучимо за тако нешто, ми ћемо то донијети. Можда донесемо одлуку о формирању Војске Републике Српске - рекао је Додик.

Додик каже да би парламент Републике Српске могао и да забрани Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ да улази на територију Српске без сагласности републичких органа.

Он је нагласио да Република Српска, након посљедње одлуке Уставног суда БиХ, жели да иде својим путем, који ће креирати институције и представници српског народа у БиХ.

Додик је за ТВ Н1, након данашње одлуке представника Републике Српске да ће обуставити рад у заједничким институцијама БиХ до усвајања новог закона о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија, рекао да ће се институције Републике Српске кретати у дејтонским оквирима.

- Ми остајемо да радимо у органима и институцијама БиХ, али тамо се неће одлучивати. Уставни суд БиХ је све досадашње одлуке доносио на штету српског народа и више пута кршио је Дејтонски споразум - истакао је Додик.

Додик је поручио да неће бити донесена ниједна одлука док се не ријеши питање страних судија у Уставном суду БиХ.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ наставља да се бави антисрпском праксом ОХР-а.

Додик је рекао да Република Српска неће дозволити да је деградира никоме, ни ОХР-у, нити Амбасади САД у БиХ.

Он је поновио да је БиХ "наметнута држава за српски народ", у којој се Срби не осјећају ни слободно, ни комотно.

- Република Српска никоме није ништа отела - истакао је Додик.

Нашу слободу, поручио је он, нико нам неће ускратити ни БиХ, ни ОХР, ни америчка Амбасада.

Додик је одбацио инсинуације да се Руска Федерација мијеша у унутрашње ствари БиХ и да протежира Републику Српску у односу на друге дијелове БиХ.

Он је потврдио да је предсједник Србије Александар Вучић и њега и предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић позвао на разговор у Београд, и рекао да је то још једна добра прилика да Вучића упозна о најновијим покушајима дискредитације уставно-правног положаја Републике Српске.

Додик је указао на чињеницу да нигдје нема да је Уставни суд уставотворац.

- Веома јасно у Уставу се каже да БиХ припада надлежност која је наведена Уставом. Ту није наведена имовина. Не би ентитети спроводили приватизацију и управљали јавним сектором да је то била одлука самог Дејтонског споразума. Ово је скрнављење, то је начин на који Уставни суд жели укинути Републику Српску - оцијенио је Додик.

Додик је навео да ће представници Републике Српске у институцијама БиХ бити до момента док не схвате да не постоји могућност договора, те поручио да ће Република Српска ићи својим путем.

- Рјешење ће бити да ће Српска ићи својим путем и отићи ће. Значи да ће формирати своје државне независне органе и функционисати на својој територији. Република Српске има све елементе државе - своје институције, свој народ, и то није кршење Дејтона - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Дејтон је већ прекршен, и то многим одлукама високог представника.

- Имате низ одлука Уставног суда који се на захтјев Алије Изетбеговића тада одредио и рекао да је имовина одређена одлуком Уставног суда. Сада се одједном то игнорише, а и до сада се игнорисало и ником ништа - навео је Додик.

Додик није имао примједби на рад судија Уставног суда БиХ из Републике Српске, али је подсјетио да ће о њиховом статусу одлучивати Народна скупштина Републике Српске.

Он је поручио да одлуке ОХР-а у Републици Српској више нико неће признати, те додао да је "високи представник међународни криминалац који је кршио Устав и Дејтонски споразум".

Додик наглашава да Република Српска није против договора, али да то мора бити прецизно и свеобухватно.

- Овдје се прави опструкција. БиХ је нама наметнута, ми је нисмо жељели, били смо натјерани. Ми не желимо БиХ и она се показала као лоше мјесто за нас - каже Додик.

Додик је поновио да ће се Република Српска једног дана одвојити од БиХ јер не жели да јој неко уништава слободу.

- Бошњаци мисле да ће им америчка Амбасада ријешити проблеме, ето, нека виде како ће им ријешити. Дошао сам у Предсједништво БиХ са најбољим намјерама, да покренемо неке ствари, да се економија покрене. Мој приједлог је да се уважавамо, јер не можете Хрвате мајоризовати у Федерацији БиХ и зато ће се све ово завршити тако што ће Република Српска бити држава, Херцег-Босна друга и нека Босна, гдје ће бити Бошњаци - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ одбацио је сваку могућност рата на овим просторима.