latinica  ћирилица
12/02/2020 |  17:54 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Додик обећао помоћ СПЦ и преосталим Србима у Илијашу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обећао је данас у разговару са парохом илијашким јерејем Божидаром Тановићем да ће помоћи адаптацију Цркве Светог пророка Илије у Илијашу, као и обнову инфраструктуре у српским насељима на подручју ове локалне заједнице.
Додик - парох Tановић - Фото: СРНА
Додик - парох TановићФото: СРНА

Додик је нагласио да је неопходно помоћи адаптацију овог храма који је изграђен прије више од 130 година, а који и даље представља централно мјесто окупљања преосталих српских вјерника.

Парох илијашки нагласио је на састанку са српским чланом Предсједништва БиХ у Источном Сарајеву да се мали број Срба који је остао да живи на подручју Илијаша сусреће са низом проблема који се тичу свакодневног живота.

Он је указао на разуђеност српских насеља на територији општине Илијаш који немају адекватну путну комуникацију што им отежава ионако тешке услове живота.

Јереј Тановић је рекао да је храм у Илијашу изграђен 1891. године прилозима вјерног народа и да је у то вријеме представљао веома лијепо здање, које је давало слику домаћинског односа и посвећености Цркви и вјери илијашких Срба.

- У Храму је служена Света литургија све до потписивања Дејтонског мировног споразума 1996. године, када је одлучено да Илијаш припадне Федерацији БиХ. Након тога је дошло до егзодуса српског становништва, а Храм су након тога запалили муслимански екстремисти - подсјетио је парох илијашки.

Унутрашњост цркве обновљена је тек 2006. године, а обнова траје и данас, за шта су потребна додатна средства.