latinica  ћирилица
12/02/2020 |  18:51 | Аутор: СРНА

Ђурић: Извршити притисак на Приштину

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да је неопходно извршити притисак на Приштину да одустане од блокаде дијалога и да коначно спроведе оно што је до сада договорено у Бриселу.
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић је у разговору са амбасадором Француске у Србији Жан-Лујем Фалконијем рекао да прве политичке поруке представника нове приштинске владе наговјештавају да Приштина не намјерава да искрено учествује у стварању услова за нормализацију политичких и економских односа у региону.

Он је нагласио да Приштина, прије свега, мора да омогући формирање заједнице српских општина са суштинским надлежностима и инструментима за ефикасну заштиту положаја и интереса српског народа на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Ђурић је истакао да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином чим се за то стекну услови, додавши да међународна заједница може пружити драгоцјен допринос да процес нормализације односа буде покренут са мртве тачке.

Србија, према Ђурићевим ријечима, инсистира на томе да Приштина безусловно укине таксе на производе из централне Србије како би били створени услови за наставак дијалога о нормализацији односа.

На састанку је било ријечи о политичко-безбједносној ситуацији у јужној српској покрајини и проблемима са којима се свакодневно на терену суочава српски народ.