latinica  ћирилица
12/02/2020 |  20:07 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Америчка компанија у срцу Семберије

Бјељинац Игор Перић, са америчком компанијом "Бајомек", отворио је у Бијељини фирму у којој је запослио 12 радника. Циљ младог стручњака информационих технологија јесте да потенцијал младих с наших простора препознају и стране компаније. Данас их је посјетио и амерички амбасадор Ерик Нелсон.

"Бајомек" је технолошки развојни центар који се бави анализом покрета и вибрација у индустрији и разним областима. Извозе искључиво на америчко тржиште.

- Мјеримо ствари као што су центар равнотеже, центар пажње, начин шетања и да те информације пошаљемо релевантним особама, клиничарима, докторима, стручњацима које тЕ информације могу да користе за разне дијагностике, односно процјену ефикасности неких терапија или третмана - наглашава Игор Перић.

Млади инжењери и програмери, знањем, свестраношћу и марљивим радом, доказују да могу да граде будућност и имају одличну перспективу и у својој земљи.

- Ово је један од најпозитивних примјера у нашем граду, а можда и у читавој Српској како се младим људима даје простор за напредак, рад и усавршавање - истакао је програмер Стефан Петковић.

Ивана Пијетловић, ученица Гиманзије "Филип Вишњић", наглашава да јо ово дође као наставак школовања.

- У току свог школовања нисам стекла никакво искуство ни знање из самог програмирања и софтверског инжињерства тако да сам ово оцијенила као одличну прилику, гдје бих могла да наставим своје образовање и рад на себи - рекла је Ивана Пијетловић.

Ова компанија добар је примјер СТАРТАП компанија особа, које се враћају из дијаспоре и улажу у завичај, оцијенили су представници америчке амбасаде

- Позвао би и подстакао званичнике у Републици Српској и БиХ да слушају људе попут Игора, који имају идеју о томе како привући директне стране инвестиције и запослити младе, талентоване људе у БиХ - поручио је Ерик Нелсон, амерички амбасадор у БиХ.

У фирми "Бајомек" планирају да повећају број запослених. Организују и обуку за студенте и средњошколце, све у намјери да допринесу развоју свог града и Српске, да би и млади остали на овим просторима.