latinica  ћирилица
12/02/2020 |  21:32 ⇒ 13/02/2020 | 08:40 | Аутор: РТРС

Ђокић: Морамо сачувати интегритет партије

 Предсједник Социјалистичке партије Републике Српске, Петар Ђокић, гостујући у емисији Телеринг истакао је да ужива апсолутно повјерење свих органа партије и да се у СП не догађа ништа.

- Догађа се нешто што је посљедица исхитреног, неразумног потеза кога је начинила мања група посланика наше партије у Народној скупштини Републике Српске када су самоиницијативно, без најаве било ком партијском органу, сами изашли у јавност са неким захтјевима, који уствари, као захтјеви припадају неком политичком органу који је за то надлежан - истакао је Ђокић.

Рекао је да су затим и организовали сједницу Извршног одбора и позвали посланике да говоре на тој сједници.

- Дали смо им одређене спознаје о томе гдје се тренутно налазимо, дали им могућност да говоре. Они нису имали храбрости да се суоче са мишљењем својих партијских колега, напустили су сједницу и отишли на прес конференцију - навео је Ђокић у емисији Телеринг.

Додао је да сам тај потез говори да је то све већ било припремљено.

- Дакле, то је био један директан покушај пуча мале групе људи која је имала за циљ да дестабилизује партију и да на тај начин партија буде неприпремљена, обезглављена пред изборе - сматра предсједник Социјалистичке партије.

Истакао је да је то био циљ онима којима не одговара резултат који је СП добила на прошлим општим изборима када су добили седам мандата.

- Изборни закон БиХ је штетан по демократске процесе и принципе у овој земљи. Да су ово мандати којима управља наша политичка партија ово се никада не би десило - поручио је Ђокић.

Навео је да су изнесене бројне неистине.

- Кажу афера ова, афера она. Не знам шта ми све нису приписали. Вјероватно је то био увод у то да би се овај чин, на овај начин десио -  да дође до промјена у самом врху наше партије. Да се потисну они који имају подршку и повјерење чланства - сматра Ђокић.

Истакао је да има пуну подршку Ивице Дачића, предсједника СП Србије.

- Што се тиче Милорада Додика, он је рекао да је њему партнер СП и да он уважава одлуке и органе наше партије. То је сасвим довољно и то и ми желимо. Да се нико не мијеша у унутрашња питања наше партије - рекао је Ђокић.

Навео је да је Актив младих СП на његовој страни и да има пуну подршку.

- Они су се већ огласили и дали пуну подршку мјерама које смо донијели - додао је Ђокић.

Истакао је да су се поменуте одлуке морале донијети.

- Морамо сачувати интегритет партије. Морамо сачувати њену част и њен јавни углед - поручио је Ђокић.

Ђокић је нагласио да одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту угрожава уставну позицију Републике Српске унутар БиХ.

- Уставни суд БиХ сада покушава да преузме улогу других органа, ону улогу коју он нема. Жели да буде уставотворац и да успоставља нову праксу које до сада није било - истиче Ђокић.

Ђокић каже да је у питању намјера да се имовина која припада Српској, односно имовина коју на исти начин има ФБиХ, сада изузме од Српске и да се евидентира као имовина која припада Босни и Херцеговини.

- Дејтонски мировни споразум, и кроз њега Устав Босне и Херцеговине, има јасно је дефинисао питање надлежности над имовином и за имовину и то је у надлежности ентитета - навео је Ђокић.

Истакао је да ентитети уређују имовинска питања и воде евиденције о својој имовини.

- Постоје, наравно, бројна отворена имовинска питања у овој земљи и наши органи раде на томе да се та питања рјешавају. Овај пут Уставни суд је на основу апелације коју је поднијела група народних посланика из Српске, покренуо то питање и ево имамо сада ту одлуку - рекао је Ђокић.

Навео је да одлука још није објављена, али да је донесена, и овај пут прегласавањем судија из Српске.

- По нашем тумачењу, Уставни суд није имао надлежност да доноси такве одлуке. Друго, такве одлуке се не могу ни доносити јер у БиХ још није јасно дефинисано питање разграничења, међуенитетска линија, и док се то питање не дефинише не могу се разматрати нити окончавати питања која су имовинског карактера - навео је Ђокић.

Он је рекао да се Уставни суд бавио оним областима у којима није надлежан.

- Уставни суд БиХ сада узима улогу коју је у једном времену имао, или себи сам незаконито узео високи представник, који је једно вријеме имао праксу да доноси разне врсте одлука из надлежности других органа. Немамо више такву праксу дјеловања високих представника, јер је он схватио да не постоји више простора за то. Пошто постоји врло јасан став да се такве његове одлуке више не могу и неће проводити, онда су се сада пребацили на терен да такве одлуке доноси Уставни суд БиХ и ми сматрамо да је такав рад недоспустив - рекао је Ђокић гостујући у емисији Телеринг.

Сматра да је и ова одлука коју је донио Уставни суд БиХ политички веома штетна.

- Кажем политички, јер она дубоко задире у сферу укупних односа, посебно политичких. Подстиче нови облик неповјерења према тим институцијама БиХ и одваја нас од нормалног начина живота и рада тих институција - поручио је Ђокић.

Емисију Телеринг можете погледати ОВДЈЕ.