latinica  ћирилица
13/02/2020 |  08:06 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Уставни суд - окупацијски суд за Републику Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Уставни суд БиХ окупацијски суд за Републику Српску, који у континуитету доноси лоше одлуке усмјерене на смањење и одузимање права Српске.

Додик је за РТС истакао да је циљ одлуке Уставног суда о пољопривредном земљишту БиХ, отимање имовине Републике Српске.

- Овдје није ријеч о томе да ли је нешто уставно или не, већ о отимачини 94.000 хектара земљишта у Српској којима сада треба да управљају институције БиХ, које по Уставу немају право на то. Дејтонским споразумом имовина није дата БиХ, већ ентитетима. Хоће да нам наметну и причу о приватизацији, да узимају чак и шуме. Српска нема избора, може да нестане, или да се бори и крене путем своје слободе и самосталности - рекао је он.

Додик је подсјетио да су високи представници кршили Дејтонски споразум у циљу централизације БиХ, те да то исто чини Уставни суд у којем троје страних судија имају већину са два Бошњака.

- Њихов концепт је урушити Републику Српску, казнити је и учинити све да она не постоји, а све то увити у причу о владавини права која не постоји - рекао је он.

Додик је истакао да у Српској постоји политичко јединство о питању одласка страних судија, рекавши да очекује да ће Народна скупштина донијети закључке којима ће дефинисати наредне потезе.

- Уколико се то не ријеши, повући ћемо сагласност о формирању Оружаних снага БиХ и вратићемо Војску Републике Српске. Донијећемо низ мјера да се осигура социјални статус запослених у заједничким институцијама - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о састанку са предсједником Србије Александром Вучићем, најављеним за суботу, Додик је рекао да ће Вучићу пренијети да су Срби нападнути у свим земљама у региону. Подсјетио је на дешавања у Црној Гори, те положај Срба у Хрватској.

- Од Вучића ћу тражити разумијевање ситуације - рекао је Додик.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд сматра да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.