latinica  ћирилица
13/02/2020 |  09:08 ⇒ 25/02/2020 | 12:06 | Аутор: СРНА

Одређене старије особе моћи ће да напусте крузер

Јапан ће дозоволити да се неколико старијих особа искрцају са прекоокеанског брода "Дијамантска принцеза" на којем је у луци Јокохама проглашен карантин пошто је потврђено да су на крузеру од вируса корона обољеле још 44 особе, изјавио је данас јапански министар здравља Кацунобу Като.

Като је истакао да ће старијим путницима који су раније имали нека обољења или су смјештени у просторије без прозора бити дозвољен одлазак са крузера почев од сутра и неће морати да чекају до 18. фебруара већ, ће боравак у карантину завршити на копну.

Према његовим ријечима, они који испуњавају критеријуме за искрцавање биће смјештени у установе које је обезбиједила јапанска Влада.

"Онима који су били у блиском контакту са особама позитивним на вирус неће бити дозвољено да напусте брод", додао је Като.

Број заражених на броду сада је порастао на 219 и то изазива забринутост због услова на пловилу на којем је око 3.500 људи.

На крузеру је проглашен карантин по доласку у Јокохаму 3. фебруара након што се мушкарац искрцао у Хонгконгу и дошао у Јапан, гдје је утврђено да болује од вируса корона од којег је до сада у Кини преминуло више од 1.350 људи.

Јапански медији наводе да је око 80 одсто путника на крузеру старије од 60 година, 215 је у осамдесетим и 11 у деведесетим годинама свог живота. Брод обично има око 1.100 чланова посаде. Капацитет путника је око 2.670.

Ширење вируса изазива забринутост о могућем утицају на Љетње олимпијске игре које почињу у Токију 24. јула.