latinica  ћирилица
13/02/2020 |  10:36 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Вучић с Додиком и Цвијановићевом и о помоћи за Српску

Предсједник Србије Александар Вучић разговараће у суботу, 15. фебруара, са званичницима из Републике Српске и представницима Срба из Црне Горе о томе како може да им помогне, а држава Србија ће се трудити да и даље позива на мир и стабилност, изјавила је данас предсједница Владе Србије Ана Брнабић.
Састанак у Палати "Србија" - Фото: ТАНЈУГ
Састанак у Палати "Србија"Фото: ТАНЈУГ

- Вучић ће разговарати у суботу са њима како на најбољи начин да им помогне и да их подржи, али и како да ми покушамо даље да смирујемо ситуацију у региону, нама ово најмање одговара - рекла је Брнабићева новинарима у Београду.

Она је рекла и да неће присуствовати састанку у суботу пошто ће отпутовати на безбједносни форум у Минхен, пренијели су београдски медији.

- Трудићемо се поново да позивамо на мир и стабилност, али не угрожавајући права Срба било гдје у региону, која, морате признати, јесу у овом тренутку угрожена. То што се дешава не би требало да се дешава - рекла је Брнабићева.

Она је навела да те проблеме треба рјешавати дипломатским путем, на опрезан начин.

Вучић је позвао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић и политичке представнике Срба из Црне Горе на састанак у суботу, 15. фебруара, због ситуације у БиХ и Црној Гори.

Додик је најавио да ће од Вучића у разговору у суботу тражити разумијевање за ситуацију у којој се налази Република Српска, уз оцјену да је нова одлука Уставног суда БиХ о имовини показатељ да је намјера тог суда да уруши снагу Републике Српске.

- Рећи ћу му да су Срби нападнути на свим местима где живе, у Црној Гори, на Косову и Метохији, у Републици Српској, да не причам у Федерацији и да сви желе од нас да направе реметилачки фактор - рекао је Додик за РТС.

Цвијановићева је јуче рекла да представници Српске у заједничким институцијама обустављају рад у одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ према којем у том суду неће бити страних судија.

У Црној Гори се већ мјесецима, четвртком и недјељом, организују мирне литије због спорног Закона о слободи вјероисповијести, којем се противе Српска православна црква и српски народ у тој држави.

Србија ће у суботу, 15. фебруара, обиљежити Сретење - Дан државности.